Глаукома – това е болест със сериозно увреждане на зрителния нерв, застрашаваща с пълна и невъзстановима загуба на зрението. Това е втората причина за слепота в света с коварна особеност – ранни симптоми на практика отсъстват.

Експертите твърдят, че е важно да се предприемат всички възможни мерки за предотвратяване на заболяването, включително и да знаем собствената си рискова група, и което е по-интересно да ядем редовно храни, които помагат за профилактика на глаукома.

Какви съвети дават експертите на Фонда за изследване на глаукома

Кой е в рисковата група

При редовен и своевременен преглед на състоянието на очите могат да се открият ранни признаци на глаукома и с вероятност от 90 процента да се запази зрението. Особено важно е своевременно да се посещава офталмолог от хората, които са от рисковата група. Сред тях са тези, които имат:

  • Имат родители, братя и сестри с тази болест, тъй като предразположението към нея е наследствено;
  • Захарен диабет;
  • Болести на сърцето и на кръвоносните съдове.

Освен това вероятността от развитие на глаукома с годините се повишава.

Лекарства срещу глаукома все още няма

Глаукомата е невъзможно да се излекува, и загубената зрителна острота не може да се възстанови. Съществуващите методи за хирургична и лекарствена терапия помагат да се спре загубата на зрението и да се забави развитието на болестта.

Предупреждаващи признаци могат и да липсват

Повечето хора са възприели заблудата, че глаукомата задължително се проявява в ранните срокове на болестта, а също и има определени нива на вътреочното налягане, което сигнализира за повишен риск от заболяването. Това са много вредни предубеждения.

Най-разпространената форма на глаукома е откритоъгълната, която започва на практика без симптоми. Повишеното вътреочно налягане не се проявява с болка. Загубата на зрителна острота започва от страничното зрение, с периферията, и умният ни мозък много бързо и незабележимо се научава да я компенсира със завъртане на главата.

Така човек не забелязва признаците до момента на почти пълна загуба на част от зрението.

Няма определени стойности на вътреочното налягане, които точно да доведат до глаукома. и обратното.

Храни за предпазване от глаукома – какво помага срещу болестта

Експерти от Фонда за изследване на глаукомата изучават редица храни и съдържащите се в тях вещества във връзка с потенциалната профилактика на болестта. Те отбелязват, че правилното хранене и включването на тези храни в менюто може да помогне на очите да останат здрави.

Какво съветват експертите да ядем срещу глаукома?

1.Плодове и зеленчуци

В тях се съдържат много витамини А и С – лутеин и зеаксантин, специфични антиоксиданти, които противостоят на окислителния стрес, увреждане на зрителния нерв и на други тъкани.

По данни от изследвания на Фонда, хората от рисковите групи, които на ден получавали по 3 и повече порции на ден плодове или плодове сокове на денонощие, понижавали риска от глаукома със 79%.

2.Салати, зеле и листни зеленчуци

На тях трябва да се обърне специално внимание, по данни на експерти от Фонда, изследователите установяват пряка връзка, между количеството зеле и спанак в менюто и значителното намаляване на диагностиката на глаукома в тази група.

Освен това листните зеленчуци също предотвратяват развитието на възпалителни процеси, някои видове ракови тумори, болести на сърцето и дегенерация на жълтото петно на очите.

3.Ядки и семена

Това са отлични натурални източници на витамин Е, който е нужен за здравето на тъканите и защитава клетките на организма от свободните радикали, които са способни да разрушат защитната тъкан на ретината.

Най-препоръчителни са тиквените семки – в тях се съдържат много полезни за зрението вещества.

Освен самите ядки и семена помагат също и маслата, които се получават от тях чрез метода на студеното пресоване, сред тях са слънчогледово, ленено, масло от орехи и т.н.

4.Риба

Омега-3 мастните киселини са важна част от профилактиката на глаукомата, и не само, те понижават вътреочното налягане. Експертите предлагат по-често да ядем сьомга, риба тон, скумрия, сардини.

5.Чай

Изненадващо, но факт, учените установяват, че само една чаша чай на ден намалява риска от глаукома със 74 процента, в сравнение с тези, които изобщо не пият от тази напитка, съгласно данни от Британското издание за офталмология.