Закуската на повечето французойки се състои от чаша кафе и кроасан с конфитюр, и те изглеждат просто прекрасно.

Но малко хора знаят, че подобна храна се възприема трудно на празен стомах, и ако постоянно се набляга на нея, са възможни здравословни проблеми.

Как да закусваме правилно? Какво помага на мъжете и жените да запазят своя ум бистър, да са работоспособни и бодри през целия ден?

Какви храни е противопоказно да се консумират сутрин, но е много полезно да се ядат за обяд и вечеря? За всичко това в настоящата статия?

1. Ароматно и ободряващо кафе

Чаша кафе вместо закуска се превърна в традиционно начало на деня за много хора. Да, кафето наистина ободрява и дори зарежда с енергия, но има и странични ефекти.

Ако закуската се ограничава само до кафе, съдържащият се в него кофеин, дразни стомашната лигавица, като стимулира секрецията на стомашни сокове.

Честото дразнене на стените на стомаха при липса на храна за храносмилане може да ни докара гастрит.

2. Трици за отслабване

Уважаваните от много диетолози трици се радват на популярност не само сред хората, които желаят да отслабнат, но и сред тези, които се придържат към принципите на здравословното хранене.

Смята се, че триците помагат за поддържане под контрол на теглото и на апетита, тъй като увеличават многократно обема си, когато попаднат в стомаха.

Но не трябва да се забравя, че за да са максимално полезни, триците трябва да се пият с голямо количество вода.

Ако не се прави това, е възможно да възникнат проблеми с киселинността на стомаха, възможен е запек и раздразнение на лигавицата. Освен това фитиновата киселина в овесените трици препятства усвояването на калций.

3. Торти, бонбони и други сладки

Повечето от съществуващите днес захарни изделия са плод на хранителната индустрия и не са полезни за здравето.

Съдържат много голямо количество захари, които постъпвайки в организма, изискват незабавната реакция на панкреаса.

Образуваният от жлезата инсулин нормализира нивата на кръвната захар и тогава кратката еуфория се сменя с потиснатост, слабост и влошаване на настроението.

Редовната употреба на сладки на празен стомах принуждава панкреаса да функционира прекалено интензивно, което влияе на основните функции на жлезата.

4. Мандарини , портокали, лимони

Популярните през студеното време от годината цитруси са с ярък вкус и приятен аромат. Обичат ги както възрастни, така и деца, и за много хора те са символ на наближаващите Коледни и Новогодишни празници.

Но хората, които обичат да похапват цитруси рано сутринта трябва да си преразгледат навиците. Сокът на цитрусовите на празен стомах е най-бързият начин да си докараме гастрит и други проблеми със стомаха.

5. Пресни зеленчуци

Няколко резена домати и краставици или всякакви други сурови зеленчуци са отличен вариант за междинно хранене за хората, които желаят да отслабнат.

Но все пак не трябва да се употребяват на гладно. Киселините, на които са богати пресните плодове, могат да станат причина за проблеми със стомашно-чревния тракт.

Дискомфортът в стомаха, повишеното образуване на газове е само началото на този списък.

Така например, дъбилната киселина, съдържаща се в доматите, при контакт със стомашния сок повишава неговата киселинност, което в перспектива може да предизвика язва.