Днес все повече търсят лекарска помощ, за да могат да имат деца. Международно изследване показва, че 33% от населението на развитите страни е използвало методи за лечение на безплодие, а при 1 от 8 двойки възникват проблеми с фертилността.

Един от основните съвети, които могат да ви бъдат дадени преди началото на лечение на безплодие, това е да преразгледаме с какво се храним. Важно е да се придържаме към здравословен, балансиран хранителен режим с цел подобряване на общото здравословно състояние, а също и да намалим количеството храни, които да повлияят неблагоприятно на фертилността.

Кои храни следва да избягваме при репродуктивна помощ

1.Изкуствени подсладители

Някои хора смятат, използването на изкуствени подсладители като аспартам, сукралоза и стевия, са най-добрата алтернатива на обикновената захар, но те могат и да навредят на здравето.

Специалистите по подготовка на пациентите за ин витро процедури препоръчват избягването на изкуствени подсладители при и по време на курсовете на лечение.

Проблемът е в това, че изследванията показват, че подсладителите на основата на захарин могат да намалят ефективността на ин витро процедурите.

2.Рафинирана захар

Следва да се помисли за отказа не само на изкуствени подсладители. Рафинираната захар също може да възпрепятства фертилността както при хората, които използват репродуктивна помощ, така и при тези, които не правят това и планират естествено зачеване без лекарска помощ.

Рафинираната захар, дори и в малки дози, може да предизвика рязък скок в нивото на кръвната захар. Това стимулира черния дроб да образува повече инсулин за компенсация на излишъка от глюкоза, което може да доведе до инсулинова резистентност и диабет.

Високото ниво на кръвна захар може да направи зачеването по-малко вероятно, затова е по-добре да я ограничаваме, когато правим опити за зачеване на бебе.

3.Транс и наситени мазнини

Транс мазнините или изкуствени мазнини се добавят в продукти, за да станат по-плътни като съдържание, гъсти или твърди. Наситените пък присъстват естествено в храните, но те не са полезни за здравето, когато са в големи количества.

Различни изследвания показват, че транс- и наситените мазнини могат да повлияят на нивото на фертилността, тъй като могат да повишат нивата на лошия холестерол и да понижат количеството на добрия.

Това също може да доведе до други здравословни проблеми, сред които болести на сърцето, диабет и инсулт.

4.Алкохол

Бременността не е единственото време, през което трябва да се избягва употребата на алкохол. Твърдите спиртни напитки могат да са вредни при опит за зачеване на дете както за женската така и за мъжката фертилност.

Прекомерната употреба на алкохол при мъжете се свързва с по-ниски нива на тестостерон при мъжете. Твърдите спиртни напитки също могат да понижат качеството и количеството на спермата.

Влиянието на алкохола върху женската фертилност не е еднозначно – някои изследвания показват, че може малко да повиши фертилността докато други предполагат, че не влияе или дори може да повиши фертилността.

Много специалисти обаче препоръчват като мярка за безопасност да се ограничи употребата на алкохол.

5.Меки сирена

Необходимо е да се преосмислят предпочитанията към мек тип сирена по време на лечение на безплодие. Проблемът е в това, че меките непастьоризирани сирена – бри, каменбер и рокфор, са с по-висок риск от проникване на бактериите на листериозата, които могат да предизвикат спонтанен аборт.

С цел предотвратяване на опасността много експерти по фертилност препоръчват на жените да избягват меките сирена при опит за зачеване на дете. Същото се отнася и за непастьоризираното сурово мляко.

6.Кофеин

Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи точно как кофеинът влияе върху зачеването. Изследвания на италиански учени показват, че жените, които приемат повече от 200 мг кофеин с кафето може и да забременяват по-трудно.

Прекаляването с кафетата забавя движенията на ресничестият епител, благодарение на който яйцеклетката се придвижва по фалопиевите тръби. Това не само затруднява зачеването, но и се повишава риска от извънматочна бременност.

Други изследвания показват, че кофеинът понижава количеството и качеството на спермата. Все пак препоръките не са към пълно спиране на кафето, а до ограничаването му до 1-2 на ден.