Положителни температури, приятно усещане за топлина, всичко около нас започва да се възражда, това е, което всеки един от нас очаква. Едновременно с това обаче идват и проблемите – и особено трудно е за хората с алергии и с чувствителни очи, както и за всички жители на големи градове.

Защо пролетта в града може да ни навреди

В големите градове сградите са на много малки разстояния едни от други, плътността на застрояване е максимално висока, към това се добавя и интензивният транспортен трафик. От тези фактори качеството на въздуха страда изключително силно.

Това е сериозен проблем в големите градове.

Градският прах съдържа разнообразни частици – замърсяване от производствени предприятия, прах от строежите, частици, които се отделят от асфалта при сцеплението с автомобилните гуми, реагенти, прашец от растения, яйца на насекоми и т.н.

Всичко това се пренася с вятъра, дъжда и се отлага по различни повърхности, и на очите ни. Да добавим и все по-силното пролетно слънце, към което не сме успели да се адаптираме, и ето я пълната палитра от фактори.

И все пак кое е най-опасното

Трудно е да се каже кое е най-опасното, тъй като факторите са много. Запрашеността на въздуха може по различен начин да влияе на здравето на човека в зависимост от произхода на праха, неговият състав и плътност.

Един от най-сериозните проблеми на градовете е свързан с автомобилите. Около 60% от частиците, които се създават при движение на автомобилите по асфалтовите платна, са с размери до 10 микрона. Именно този размер е с най-голяма опасност – частиците могат не само да дразнят очите, но и да проникват в дихателните пътища.

Каква е разликата с битовата прах

Битовата прах не е опасна за очите, но не може да се определи и като безопасна. И по-точно, у дома може да се размножава плесен, предизвикваща раздразнение, зачервяване, сълзене на очите, като не говорим за симптоми от страна на други органи.

Как да разберем, че очите реагират именно на градска прах

На малко от градските жители не са познати симптомите на раздразнение на очите: парене, сълзене, зачервяване, сухота и други.

Вятър, сух въздух и дим изсушават очната повърхност. В резултат очите започват да парят, да сърбят, трудно понасят ярката светлина. Възможно е да се появи умора в очите или дори ефект на замъгляване. Това се нарича синдром на сухото око.

Този синдром невинаги е вследствие именно на раздразнение заради прах, при някои хора се появява заради нарушена функция на мейбомиевите жлези, но това е съвсем друга история.

Заради пресъхване на роговицата на нея е възможно да се появят микронапуквания, в които попадат миниатюрни частици прах, протича травматизация. Това вече е по-сериозно увреждане.

Какво може да е решението

В домашната аптечка и при необходимост в дамската чанта трябва да имаме средство за експресно овлажняване на очите – слъзозаместител. Това средство се бори с възпалението и сухотата на очите, като не се замъглява зрението, затова след като се сложат изкуствени сълзи смело да се сяда зад волана.

Препаратите слъзозаместители по своя състав са идентични на натуралната слъзна течност. Предлагат се и такива с хиалуронова киселина. За това вещество е известно, че може да свързва и да задържа водни молекули, и затова се използва в много области както на конвенционалната медицина, така и на естетичната.

Що се отнася до очите, то в тях хиалуроновата киселина помага не само за овлажняване, но и за заздравяване на миниатюрните напуквания.

Така с подобен заместител на сълзи може да се подобри състоянието на роговицата и качеството на натуралните сълзи.

Този тип препарати са безопасни за бременни и кърмещи майки и е подходящ за тези, които носят контактни лещи.

Препаратите заместители на сълзите са подходящи, освен за всички нас, които живеем в големия град, но и за офис служители, шофьори, страдащи от синдром на сухото око, жени в период на менопауза, след офталмологични интервенции.