Всеки от нас желае да прекара едно незабравимо лято през 2015-та година. Тогава е важно да разберем какво заплашва нашето здраве, докато ние си почиваме на плажа. Предлагаме на вашето внимание 5 опасности, които могат да развалят и хубавата лятна почивка.

Плажният отдих на море, на брега на реката или на язовира – това е добър начин да се откъснете от делничните проблеми, да съберете сили и да ви останат прекрасни спомени. „Какви опасности биха могли да бъдат опасностите, когато аз си почивам “ - вероятно ще се запитате вие. В действителност на плажа те ни очакват на всяка крачка.

Хранене на плажа

Когато е на чист въздух, човек бързо започва да изпитва глад. Тогава на помощ ви идват търговците на храна, които обикалят по плажа и това е въпреки засилените проверки от Агенцията по храните през последните години.

Възможно е предлаганата храна да не нанесе вреда на вашето здраве. Но откъде можете да знаете колко часа, например царевицата е стояла под палещите лъчи на слънцето. И дали тази царевица е варена от човек с чисти ръце.

Отравяне е възможно дори и от коктейл, в който е бил добавен лед от вода с лошо качество.

За да не се отровите с храна на плажа, не купувайте готови храни, които предлагат търговците. Освен това не вземайте със себе си от дома храни, които се развалят бързо – и това най-много се отнася за месните продукти.

Вземете със себе си бутилирана вода и храни, които за 1 ден нищо няма да се случи. Това могат да бъдат ябълки, краставици, бисквити, сандвичи със сирене, но без масло. Ако не можете без развалящите се бързо месни продукти, тогава вземете със себе си хладилна чанта.

Пясъкът – заплаха за безопасността на плажа

Не е желателно да ходите по плажа без чехли и да лягате директно на пясъка без хавлия или дюшек под вас. През пясъка на плажа могат да се предават гъбични и вирусни заболявания.

Топлинен удар – как да го избегнете

За да не се случи това редувайте слънчевите бани с почивката на сянка, в случая под чадъра. Задължително носете шапка на плажа и пийте по-често вода.

Ухапвания от насекоми

Заедно с нас на плажа има комари, мухи, оси, пчели. Ухапванията от тези насекоми са болезнени, могат да предизвикат алергия. Освен това комарите могат да пренасят ларви на паразити. За да избегнете ухапвания от насекоми, се пръскайте с репеленти –средства, които ги отблъскват.

А за да не предизвикате осите и пчелите избягвайте резките движения. Помнете, че те биват привлечени от миризмата на пот, козметиката с аромат на цветя и шарените дрехи или такива с ярки цветове.

Първа помощ при ухапвания от насекоми – втрийте в кожата си воден разтвор на сода бикарбонат или амонячен спирт. А ако ухапванията са много, желателно е да приеме антихистаминно средство.

Стъклото против безопасността на плажа

Порязванията със стъкло са разпространен проблем по време на почивка на плажа на море, река или на язовир. За да не се порежете, ходете по плажа с чехли и наблюдавайте къде играят децата ви.

Ако не сте успели да избегнете порязването със стъкло, то промийте раната под течащата вода на чешмата или на бутилката. Недълбоките рани могат да се обработят с алкохол, а най-добре с хлорхексидин.