Мухата / лат. Musca/ принадлежи към рода на най-известните насекоми. Почти навсякъде е разпространена домашната муха, която е и най-обикновената от всички видове мухи.

Характерните особености на домашната муха са сив цвят на тялото, жълтеникава глава, черно коремче, отдолу жълтеникаво, тялото и краката са покрити с множество косъмчета. Слюнката на мухата, съдържа ензими, които размекват твърдата храна. Мухите се хранят с храната на човека и с разлагащи се органични остатъци.

Домашната муха води дневен начин на живот – тоест активна е през светлата част на денонощието. Това насекомо се явява вектор на разпространението на редица инфекциозни и паразитни болести.

За щастие в България до сега не са възниквали епидемии, които да са предизвикани от мухи. Но например в Русия всяка година биват регистрирани от 3 до 5 епидемии. И те възникват при употребата на заразени хранителни продукти, които са били в контакт с мухи.

При заразилите се нарушава функцията на черния дроб и на стомашно-чревния тракт.

Вероятно повечето от вас са наясно, че диария или запек и висока температура са първите признаци на инфекциозно заболяване.

Мухата е способна да пренася на своето тяло до 6 милиона бактерии, а вътре в него до 28 милиона. Насекомите „носят“ по и вътре в себе си частици от фекалии и кацайки на хранителните продукти, оставят по тях мръсни „следи“ и снасят своите ларви.

За своя живот мухата снася до 500 яйца и преживяемостта на тези личинки е изключително висока. Периодът на превръщането на ларвата в муха отнема около 1 месец. 1 отделна муха и нейното потомство могат в продължение на 3 месеца да образуват милионна популация.

Ларвите могат да се „установяват“ в сиренето, бекона, шунката и в солените риби. При попадане в червата на човека ларвата продължава жизнената си дейност, предизвиквайки инфекциозни заболявания, които се пренасят от нея.

Видовете инфекции преносими от мухите – на първо място това са чревните – коремен тиф, дизентерия, холера, паратиф,, а също и туберкулоза, дифтерия, полиомиелит и дори антракс.

Особено опасни са мухите, смучещи кръв, нападащи както животните така и човека. Освен антракс тези насекоми могат да станат причина за развитие на такива заболявания като бруцелоза, сап и туларемия.

Мухите също са преносители на трахома – една от най-разпространите причини за слепота в света. Това заболяване води до загуба на зрението и оставя белези по роговицата – външната обвивка на окото. По света от трахома страдат 500 милиона души.

Видовете инфекции пренасяни от мухи са твърде разнообразни, но съблюдаването на елементарни правила за хигиена и унищожаването на тези насекоми в помещенията, а също химическите препарати позволяват да се предпазим от възникването на болести, предавани от мухите на човека.

Има и още няколко фактора, определящи епидемиологичното значение на домашните мухи за човешкото здраве:

• Тясна връзка с човека;
• Целогодишен период на размножаване, макар и със застудяването на времето мухите да изчезват;
• Хранене с отпадъци;
• Изключителна мобилност на начина им на живот;

Как да предпазите себе си и своите близки от тези насекоми?

Ето няколко лесни за изпълнение съвети:

• Поставяйте мрежи на прозорците и вратите;
• Поддържайте чистота в кухнята и в тоалетната, покривайте хранителните продукти и коша за боклук.
• Мухите не търпят миризмата на домати, вратига, босилек и на ела.