Макар, че Бъдни вечер, Коледа и Стефановден вече отминаха, съвсем скоро предстои да изпратим старата 2022 година. Да не забравяме и всички именни дни, които предстоят през януари, а за късметлиите, с рождени дни през януари – празниците тепърва започват.

Масите ще са богато отрупани, а деликатесите ще са все по-неустоими. Да не забравяме обаче, че сезона на по-разголените дрехи също предстои, затова се доверете на съветите, които сме ви подготвили и се насладете на предстоящите весели дни!

1. Намерете си приятни занимания

Забелязали ли сте, че по празниците, основните дейности се въртят около храната. Е, няма лошо, но е добре да си намерите и други занимания, които да ви държат по-далеч от чиниите с храна. Опаковайте подаръците красиво, разходете се из града, измайсторете нестандартна декорация за масата.

Така ще се разсеете малко от непрестанното хапване, а и ще направите празниците, още по-незабравими.

2. Хидратирайте се

И тук нямаме предвид виното и газираните напитки. Старайте се да изпивате поне 2 литра вода, всеки ден.

Така ще запълните обема в стомаха си и няма да ви се хапват толкова вкусотийки. Освен така, пиейки достатъчно вода, ще пречистите тялото от токсините и ще имате достатъчно енергия за всички приятни (и не толкова) занимания.

3. Стоп на забраните

Не си поставяйте ограничения от рода на „Няма да ям баклава“; „Ще хапна само половин парче баница“. По този начин, вие започвате да мислите за храна през цялото време и е много по-вероятно да „прегрешите“.

Затова, хапвайте си от всичко, но спрете в момента, в който се заситите. А и никой няма да ви накаже, ако НЕ опитате от всичко ?

4. Движение, движение, движение

Използвайте всеки удобен момент, за да се разходите. Е, тренировките по празниците определено не са за всеки, но би било супер, ако намерите 1-2-ма ентусиасти около вас, с които да направите някоя домашна тренировка.

Също така, добре би било да избягвате използването на автомобил за празничното пазаруване, така ще избегнете главоболията от задръстванията и ще изгорите някоя-друга калория.

5. Повече пресни плодове и зеленчуци

Наясно сме, че на трапезите по време на зимните празници пресните салати не са на почит, което е напълно разбираемо предвид нашите географски ширини. Все пак, дори и доматите и краставиците да не са вкусни по това време на годините, пазарите са пълни със свежи портокали, мандарини, банани и т.н.

Затова, ако ви се хапва нещо, а още не е дошло време за вечеря или обяд, хапнете си свеж плод, за да не посегнете към баклавичките или сладките. Ако празничната храна се приготвя от вас – заложете на печени картофи и задушени зеленчуци, като гарнитура.