По данни на НСИ през последната година се наблюдава нарастване на броя на сключените бракове. Тези оптимистични данни се помрачават от друг показател – броят на разводите също се увеличава.

Влюбените двойки, които официализират отношенията си, мечтаят да живеят дълго и щастливо, но след години осъзнават, че не са избрали подходящия „принц” или „принцеса”.

Защо се случва така и има ли възможност да се върне предишната страст в отношенията, като се запази бракът?

Кои съпружески двойки не изкарват дълго заедно

1.Двойки с различни ценности

Има двойки, които отстрани изглеждат идеални, но след време се оказва, че са с различни цели и ценности.

Кирил и Мария в началото на връзката си много се обичали и не виждали възможните проблеми. С времето обаче страстта започнала да угасва, и се установило, че съпрузите са с различни представи за живота.

Мария искала да прави кариера, а Кирил мечтаел за голямо семейство, жена, която ще му готви вкусни манджи, а също и за куче.

За двамата картината на семейния живот е принципна, и те не искат да я променят.

Решението е съпрузите да обсъдят своите представи за бъдещето.

Например, могат да се договорят, че Мария ще работи до 35 г., след това ще започнат да правят опити за дете, и евентуално ако се стигне до успех, след раждането ще наеме детегледачка, и ще делегира чст от своите служебни задължения на подчинените си и ще прекарва повече време със семейството.

На този етап Мария е готова да приеме куче в семейството, и да готви вкусни манджи на Кирил, но през почивните дни. Ако в двойката има любов, то компромис ще бъде намерен.

2.Не умеят да обсъждат проблемите

Ако в семейството възникнат проблеми и разногласия, единствената възможност да се запази връзката, е да се седне на масата за преговори.

Повечето двойки обаче не умеят да се разбират помежду си, предпочитат да таят обида, или още по-лошо започват да отмъщават на половинката тихомълком.

Решението е да се обсъждат всички проблеми, дори и най-дребните. Съпрузите не трябва да си лягат, без да са разрешили спор, който е възникнал през деня.

3.Опитват се да се превъзпитат един друг

Хората често се женят и започват да превъзпитават един друг, като се стремят да направят партньора си такъв, какъвто е техният идеал. Този метод обаче е неприложим по отношение на възрастен човек с установени ценности – неговите недостатъци е невъзможно да изчезнат.

Остава отворен въпросът – готови ли сте да се примирите с тях.

Пример: София и Георги са перфектната двойка с идеални отношения. След сватбата обаче става ясно, че Георги обичал да кани приятели на гости да гледат заедно футбол, и макар да се държали прилично, София се дразнела от тяхното присъствие.

С времето младата жена започнала да изразява недоволство, като започнала да забранява на Георги да кани приятели да гледат заедно футбол.

Указанията на София започнали да дразнят Георги и младоженците започнали да се карат всяка седмица.

Решението е София да обсъди проблемът насаме с Георги и да обясни защо не ѝ харесва да приема гости. А също и да приеме Георги с всички негови навици, но не и във вреда на тяхната връзка.

В събота Георги може да отдели време на София, а в неделя да покани приятели или да отиде на гости при някой от тях. София би могла да отиде на шопинг или на СПА.

4.Завишени очаквания на един от партньорите

Проблемът най-често се отнася за жените, които предявяват претенции към мъжа, че печели малко, не отделя време на детето, не подарява на своята любима подаръци и т.н.

Съпругът рано или късно се уморява от завишените изисквания, на които не може да отговори.

Решението е жената да се поинтересува от размера на доходите на своя съпруг, и да опита да разбере къде отиват парите. Възможности за изход от тази ситуация са два: жената да мотивира мъжа да печели повече или самата тя да започне работа, ако разчита само на мъжа си, за да може да удовлетворява своите потребности.

Ако обаче в основата на отношенията са само парите и финансовата изгода, то такъв брак е невъзможно да се спаси.

5.Нарциси

Хората, попадащи под описанието за нарцистична личност, е трудно да поддържат пълноценна и хармонична връзка. Те са погълнати от себе си и забравят да проявяват емпатия към съпруга, от която сами се нуждаят. Без взаимно съчувствие и внимание обаче стабилният брак е невъзможен.

Обикновено на такива двойки им е най-трудно, и без помощ от психолог не може да се мине.

Всички тези 5 двойки могат да се разведат, но и да запазят брака си, но само ако и жената,  и мъжа са готови да се променят, да отстъпват един на друг. В противен случай никога няма да могат да бъдат заедно.