Проветряването на всички жилищни помещения е необходимо, това е аксиома, която едва ли някой би се опитвал да опровергава.

Но е необходимо да се има предвид, че свежият въздух и въздушните течения макар и сходни по произход явления, въздействат на човешкия организъм по абсолютно различен начин.

В първия случай – е полезно и усещанията са приятни, а във втория – съществува висока вероятност от бързо разболяване.

Защо трябва да се страхуваме от въздушния поток, възникващ в затворено пространство? Или опасността просто се преувеличава?

Действително, светът се дели на хора, изискващи и всяка дупчица на жилището им да е запушена и на такива, които обичат да ги подухва студеният вятър от отворените прозорци.

Същевременно това теченията оказват негативно въздействие не на всички . Лекарите отбелязват взаимовръзката между риска човек да настине и състоянието на имунитета.

Смята се, че здравият организъм може да победи болшинството от известните инфекции самостоятелно, практически без появата на неприятни симптоми.

Но какво може да се прави, ако щитът на нашето тяло не е в най-доброто си състояние?

Основната опасност на теченията се състои в мястото на тяхното въздействие. Човешкото тяло е сложен механизъм, притежаващ множество полезни механизми, предпазващи ги от въздействието на външни неблагоприятни фактори.

Например, при престой навън в студа се активира терморегулацията, и тялото се опитва да се сгрее.

Но потокът студен въздух с малък диаметър залъгва имунитета и усещането кой участък от тялото е силно премръзнал, което с течение на времето се проявява с изключително тежки симптоми на заболяване.

Кои 5 заболявания се предизвикват от теченията?

Разбира се, не само промените в температурите на околната среда или излишното проветряване на помещенията през зимата могат да станат причина за поява на болежки.

Необходимо е да се упомене, че предразположеността към патологии, вредните навици, заседналият начин на живот безусловно отслабват имунитета.

Но при много хора заболяванията се появяват именно след въздействието на студения ветрец от полуотворените врати и прозорци.

1. Радикулит

Оплакванията за възпаление на нервните коренчета, влизащи в отвърстията между прешлените, най-често се правят от хора в напреднала възраст.

Повечето хора смятат, че заболяването засяга само областта на кръста. Но това съвсем не е така. Могат да бъдат засегнати гръдния, раменния или шийния отдел. Такова неразположение чувстват хора на всякаква възраст.

Теченията стават първоизточник на неприятните симптоми, които се проявяват със силен болкови синдром.

2. Невралгия на троичния нерв

Заболяването се характеризира с пристъпи на нетърпима болка, принуждаваща човек да прекрати всякаква активна дейност, да спре да се храни.

Най-често причина за патологията е притискане на нерва, тумори на мозъка, инфекции в лицевата област. Но в някои случаи тежкото заболяване възниква, поради рязко преохлаждане на тялото.

3. Херпес

Тази често срещана инфекция засяга кожата, устните, очите и най-често активира след прекомерно охлаждане на тялото.

4. Миозит

Локалното понижение на температурата на определени части от тялото предизвиква възпаление на един или няколко скелетни мускули.

Леката форма на заболяването отминава след 2-3 дни, но при тежко протичане се развива атрофия и хронична мускулна слабост.

5. Отит

Възниква често при малки деца. Престоят на течение предизвиква възпаление на външното ухо, но тази патология е по-малко опасна, но не трябва да се отнасяме с пренебрежение при поява на болки в ушите с изтичане на гнойни секрети.