Паста за зъби – много сложна лекарствена формула, която има множество съставни компоненти, обединени от една цел, да поддържат здравето на венците и на зъбите.

Но ако пастата ежедневно е в устата, влиза във взаимодействие в организма, как да изберем качествена? Как да се научим да се ориентираме в състава?

Класификация на пастите за зъби

Пастата за зъби не е просто средство, което осигурява свеж дъх и чистота на зъбите, при правилен избор може да помогне за разрешаването на редица орални проблеми. Най-важното е да изберем правилната.

Ако разгледаме класификацията на пастите за зъби, то тя е доста разнообразна:

  • Хигиенни – не се отличават по каквито и да е лечебни свойства, тяхната основна задача е почистване на зъбите;
  • Лечебно-профилактични – в техния състав влизат допълнителни съставки, предназначени за лечение и профилактика на различни заболявания. Като допълнителни съставки могат да се използват – минерали – против кариес, екстракти от отвари на растения, а също и антисептици;
  • Избелващи: тяхното главно предназначение – да върнат първоначалния цвят на емайла, действат в съчетание с абразиви и някои активни вещества;

Състав на пастата за зъби

Въпреки цялото разнообразие от пасти за зъби, сред тях могат да се намерят общи компоненти, които могат да се намерят във всяка паста, дори в т.нар. натурални:

  • Абразиви – тези вещества са необходими за качествено почистване на зъбите от плака. Може да се каже, че това е като ексфолиант за зъби;
  • Ароматизатори – химическият състав на пастата за зъби трудно може да се определи като приятен на вкус и аромат;
  • Именно за тази цел в него се въвеждат различни ароматизатори. Като най-популярни могат да се определят мента, цитрусови;
  • Овлажнители – тези вещества позволяват да се запази влагата и да се осигури консистенция на гела. Като овлажнители се използват глицерин и сорбит;
  • Пенообразуващите вещества са представени от най-различни съединения, а не само от натриев лаурилсулфат;

Свойството на пастите да образуват пяна е един от главните показатели за тяхната ефективност. Подобно на действието на кислородната вода, пяната почиства зъбите от плака, основна причина за възпаление на венците и кариес.

Съставки на пастите за зъби – обърнете внимание

Със завидна регулярност в медиите и в интернет се появява информация как един или друг компонент на пастите за зъби е опасен за здравето.

Впечатлените пациенти започват внимателно да изучават състава на пастата за зъби, и се опитват да се ориентират в дребния шрифт и в сложните химически названия? Опасен ли е флорът, парабените, прословутият натриев лаурил-сулфат.

Минерали

Всяка добра паста трябва да съдържа комплекс от минерали, които помагат за укрепване на емайла и за справяне с кариеса.

Днес производителите на средства за грижа за зъбите и венците имат патентовани формули, всяка от които има своите предимства и недостатъци. Ако такъв комплекс няма, по-добре да изберем с калциев глицерофосфат.

Ако говорим за флуора, то неговото наличие се препоръчва. Изследванията доказват сериозно значение на флуора в предотвратяването на кариес, лечение повишена чувствителност към зъбите.

Детергенти

Натриев лаурилсулфат – това не е единственият детергент, който може да се съдържа в пастите за зъби и в други многобройни хигиенни средства. Около този пенообразуващ компонент витаят множество слухове – кой от кой по-страшни.

Като се започне от отравяния и се стигне до отлагане в организма и рак. Но няма достоверни изследвания, които да потвърждават този факт.