Отказването от тях съвсем не е нужно, както и да ги забраняваме на децата, но е необходимо повишено внимание.

За съжаление, през студеното зимно време, още повече и когато е снежно, получилите най-различни травми се увеличават значително.

Тази година в градовете трайна снежна покривка не се образува, но за сметка на това не са малко родителите, които прекарват зимните уикенди по ски курорти – Боровец, Банско или Пампорово със своите деца.

Зимният отдих се съпътства и с някои рискове за децата.

В какви случаи родителите да са особено внимателни през зимата

1.Прокопаване на снежни тунели

Невинната на пръв поглед игра, може да се превърне в истинска трагедия. Ако таванът на такъв снежен проход се срути, детето губи достъп до кислород и може да се задуши.

Трагедии са възможни по планинските ски курорти или в планината, макар и родителите погрешно да смятат, че децата са в пълна безопасност, когато си играят пред хотела или пред хижата.

При образуване на снежна покривка в градовете такава опасност възниква и там, тъй като децата не пропускат да си поиграят със снега, дорибързат след училище или след детска градина да се позабавляват.

Ако детето вече излиза самостоятелно от вкъщи или го пускате да си играе пред хотела или хижата, строго му забранете да прави снежни тунели, още по-малко да влиза в тях.

Ако е все още малко и излизате винаги заедно, не го изпускайте от поглед.

2.Пускане на фойерверки и хвърляне на пиратки

Въпреки затягането на правилата за продажба и контрол на качеството на фойерверки и пиратки, съвсем без произшествия не може да се мине.

При хвърляне на пиратки има опасност от избухване на пожари, изгаряния, избиване на зъби, синини и прочие травми.

Основната причина е неспазване на правилата за употреба – тийнейджъри, а понякога и възрастни хвърлят фойерверки от балконите, пиратки дори в дворовете и понякога вътре в помещенията.

През последните години се наблюдава известно повишаване на културата по отношение употребата на фойерверки и пиратки. В близкото минало почти през цялата Новогодишна нощ, както преди, така и след полунощ, се хвърляха пиратки и фойерверки.

Призивите на защитниците на животните да се преустанови тази практика, за да не се плашат не само животните, както улични, така и домашни, но и малките деца и бебетата, сякаш дадоха резултат.

И при отбелязването на Новата 2020 г., сякаш се размина без особени гърмежи, освен разбира се, традиционните, с които се отбелязва Новата година.

Най-вече бяха и доста по-краткотрайни, в сравнение с предходни години, когато няколко часа преди полунощ бе почти невъзможно излизането навън, поради пороя от пиратки и фойерверки, който се изливаше от терасите.

3.Пързаляне с кънки

На рекламните снимки, които посрещат посетилите на ледените пързалки, се вижда весели и усмихнати хора с шапки и ръкавици. На практика обаче при практикуването на този спорт чисто любителски е необходима защита за ръце, крака и за глава.

Освен това на ледената пързалка са възможни травми на пръстите. Когато един от начинаещите падне, а другият не може навреме да спре и порязва пръстите на падналия с острието на кънката.

Най-опасните и рисковани развлечения са пързалянето и други игри на водоеми, чиито лед не е достатъчно здрав и стабилен.

Температурите през последните дни не бяха много ниски, през деня става сравнително топло и задържа над нулата, затова и няма условия да се образува дебела ледената покривка по повечето водоеми в страната – езера, язовири, гребни канали. Това прави ледът по тях нестабилен, много лесно се чупи, и може да се стигне до пропадане.

4.Моторни шейни

Осигуряват изключително бързо придвижване в планината, и доставят доста голямо забавление. Освен това не се изискват и никакви документи за управление, макар и карането по сняг и заледени участъци налага своя опит и техника, за да не се стига до травми, понякога дори опасни за живота.

Родителите не е препоръчително да качват на моторни шейни своите деца, тъй като ако нямат достатъчно опит, не е изключено да се забият в някое дърво, преспа сняг или в скала.

Моторните шейни са с двигатели с вътрешно горене, затова могат да развият доста големи скорости, които ги правят много опасни, ако се управляват неумело.

5.Сноуборди и ски

Подрастващите обичат стръмните заснежени склонове, и най-опасните писти, и то тръгват да се пускат, без преди това да са усвоили техниките при инструктор. Затова родителите е добре да ги предупредят за опасността.