Най-важното е да се действа, и то веднага.

При деменция се нарушават функциите на мозъка, които са свързани с мисленето. Сега по света страдащите от деменция са повече от 50 милиона, а към 2050 г. се очаква да се утроят и да стигнат до 150 млн. Това е 70 пъти повече от населението на България.

Болестта най-често се среща в напреднала възраст. Ако в час пик в един от вагоните на софийското метро има само хора над 60 години, приблизително 20 от тях ще са с признаци на деменция.

Представете си, до преди няколко месеца вашата баба е обсъждала с вас поредния епизод от сериал, който се излъчва в праймтайма, а сега не помни къде си е оставила очилата, трудно се ориентира у дома и не чува, когато се обръщате към нея. Възможно е дори да не ви разпознае веднага, когато ви види.

При деменция постепенно паметта се губи, говоренето и разбирането стават все по-трудни. Ако човек с това състояние се озове на улицата, то може напълно да забрави къде живее и как се казва.

Какво да правим, ако близък роднина с деменция излезе от дома

Без отлагане

От ключово значение при търсене на човек с деменция, това е да започнем да издирването веднага. Да не чакаме да се върне сам у дома, не се надявайте, че всичко ще се оправи. Бийте тревога веднага щом узнаете, че вашия баба или дядо не са се върнали навреме у дома.

По горещи следи е по-лесно да се търси с кучета, по-лесно е да се открие по записи от видеокамери, по-малка е вероятността човек да напусне пределите на града.

Помнете как преди много години баба ви е продала къщата на село, тъй като се е уморила да чака автобуси и да мръзне по спирките? А тя не помни и много е вероятно да е отишла там.

Веднага до близкото полицейско управление, напишете сигнал за изчезването. Правилото на 3-ти дни е заблуда, писменият сигнал трябва да бъде приет и придвижен. Дори и да не става въпрос за ваш близък роднина, а просто за съсед.

Публикувайте също най-новата снимка на вашия роднина в социалните мрежи, по-добре в групите в района, града или в селото, където живее, посочете с какво е можел да бъде облечен. Най-важното е да се действа, не да се чака.

Близък приятелски кръг

Докато полицията работи, трябва да бъдете активни, тъй като за опасността от деменция знаят далеч не всички, затова може да се наложи да настоявате търсенето да започне веднага, сами обиколете района.

Може би роднината случайно е влязъл в чужд дом, тъй като му е заприличал на неговия. Може да се е заговорил със съседа, стигнал е до по-далечен магазин и не знае как да се върне обратно.

Може да се позвъни в болницата. Ако на възрастния му е станало зле на улицата, може да са му извикали линейка. Но дали осъзнава, че е в болница, и в коя, за съжаление, не е известно.

Ако носи със себе си лични документи, то служителите на болницата, в която е настанен, най-вероятно ще ви потърсят.

При хоспитализация е необходимо да се установи самоличността на постъпващия,  затова най-вероятно ще ви потърсят от болницата, ако вашия близък баба или дядо с деменция е постъпил там.

Какво може да се направи

  • Колкото може по-често да се снима роднината с деменция – всеки път, когато го посещавате. Колкото по-нова е снимката, толкова по-голяма е вероятността да го разпознаят;
  • Поговорете със съседите, помолете ги да се свържат с вас, ако баба или дядо ви тръгнат нанякъде;
  • Зашийте на всички дрехи на вашия роднина бележки, които да са като баджове, на тях да са изписани неговото име и фамилия, а също и ваш телефонен номер.
  • Дайте на роднината регистриран на ваше име телефон, включете GPS, и по-често се обаждайте.

Деменцията е тежко изпитание за самия пациент, но и за неговото семейство. Дори и постоянният контрол не помага на 100% да се застраховаме от неочаквани неща.