Диабетът е едно от най-сериозните и разпространени към ден днешен заболявания.
Това е нарушение на обмяната на веществата, при което нивата на кръвната захар се задържат постоянно повишени.
Предизвиква се от недостатъчен синтез на инсулин, или от нечувствителност на тъканите към този хормон.
Болните от диабет трябва постоянно да поддържат кръвната захар на постоянни нива, в противен случай са възможни необратими процеси в организма.
На първо място, трябва да се спазва специална диета, да се ограничи сладкото и мазното.
В настоящата статия ще изброим храните, които са нежелателни при захарен диабет.
1. Бял хляб
Основна храна, но противопоказна за тези, които страдат от диабет.
Хлябът от рафинирано брашно съдържа много въглехидрати, които са празни калории и бързо усвояващи се от организма.
Това предизвиква освобождаване на инсулин, който пряко влияе на нивата на кръвната захар.
За диабетиците за предпочитане е пълнозърнестият хляб.
2. Сладки плодове
Наред със зеленчуците плодовете задължително се включват към здравословното хранене.
За диабетици, тези храни могат да се превърнат в полезен и безопасен вариант за десерт.
Но не всички плодове са подходящи за болните от диабет.
Плодовете с високо съдържание на захар – банани, манго, пъпеши, е по-добре да не се употребяват.
С висок гликемичен индекс са и могат да повишат нивата на кръвната захар.
3. Сладкарски изделия
Домашните курабии, кексове най-често се приготвят от бяло брашно с масло и голямо количество захар.
Всичко това разбира се способства за повишаване нивата на кръвната захар.
Такива храни съдържат малко фибри и белтъчини, затова и не насищат за дълго.
Прекомерната употреба на кексове, бонбони и прочие сладкарски изделия от бяло брашно увеличават риска от проблеми със сърцето.
За приготвяне на бисквити е най-добре да се използват пълнозърнесто брашно, ядки и плодове.
4. Картофи
Яденето на варени картофи е противопоказно за диабетици.
Скорбялата в този зеленчук се състои от дълги молекули глюкоза, които бързо се разграждат в червата и лесно се абсорбират в кръвта, което предизвиква рязко повишаване нивата на кръвната захар.
Пържените картофи съдържат много ненужни калории и мазнини, това предизвиква запушване на артериите с лош холестерол.
Следва да се отбележи също и фактът, че яденето на картофи всеки ден може да предизвика захарен диабет.
Най-оптимална е замяната с пълнозърнести храни, които не съдържат скорбяла.
5. Бял ориз
Популярен не само в азиатските, но и в много европейски държави.
Но тъй като е силно преработен, може да предизвика повишение нивата на кръвната захар.
Белият ориз е с висок гликемичен индекс и не е толкова хранителен, колкото кафявият ориз.
Редовната употреба на преработен ориз може да предизвика захарен диабет тип 2.
За предпочитане е кафявият непречистен ориз, който помага за профилактика на множество заболявания и контролира теглото.
6. Мазни месни храни
Шницели и бургери са противопоказни за хора, предразположени към захарен диабет.
Веществата, съдържащи се в мазното месо, много бързо се модифицират в организма и не са полезни.
То е богато на наситени мазнини, които рано или късно провокират възпалителни процеси в организма.
Тези мазнини вдигат нивата на холестерола, което влече след себе си риск от сърдечно-съдови заболявания.
При ограничаване на месните храни проблемите със сърцето намаляват и дисбаланса на кръвната захар.