При хората в зряла възраст средно в денонощие се образува около 1.5 литра слюнка. Вероятно ще си помислите, защо толкова много? И защо ни е нужна, освен за да се облизваме и пълни устата ни при вида на вкусна храна?

Всъщност функциите са слюнката се предостатъчно. На първо място, предпазва лигавиците на устата и на гърлото от пресъхване.

На второ място, защитава зъбите от кариес – промива остатъците от храна и зъбната плака, забавя растежа на патогенните бактерии, разрушаващи емайла и предизвикващи възпаление на меките тъкани, неутрализира киселините, образуващи се в устата или попадащи в нея.

На трето място, втечнява храната, което облекчава нейното поглъщане и способства за по-добро усещане за вкус.

И на четвърто място, слюнката съдържа храносмилателният ензим амилаза, който започва да разгражда въглехидратите още в устната кухина.

Понякога обаче се получава така, че тази полезна течност се образува по-малко, отколкото е необходимо. В такива случаи човек започва да усеща сухота в устата, чийто медицински термин е ксеростомия.

Сухота в устата от сутринта

1. Интоксикация

Усещането за сухота в устната кухина сутрин след вечеря с обилни изкушения едва ли ще учуди някого – този ефект от алкохола и неговия метаболит ацеталдехид е известен на всеки, макар и да е злоупотребил веднъж.

За любителите на по-екстремните интоксикации сухотата в устата също не е новина – предизвикват я почти всички наркотични вещества.

2. Проблеми с дишането

Лигавицата се изсушава и при дишане през устата и хъркането – това проявление най-силно се усеща от хора, събудили се с нарушено носово дишане, например хрема и понижаване на тонуса на мекото небце.

„Суша“ денонощно

3. Тютюнопушене

Употребата на тютюневи изделия предизвиква изсушаване на лигавицата на устата както поради нейния непосредствен контакт с дима, така и поради пониженото образуване на слюнка

4. Сол

Пристрастяването към солена храна също не способства за образуването на слюнка, а неизбежната употреба на сол с голямо количество течности рано или късно води до хипертония.

Както знаем, приемането повече от 5-7 грама сол дневно не се препоръчва дори и за абсолютно здрави хора.

5. Заболявания

Ако сухотата в устата ви безпокои много дълго време, няма да е лошо да посетите лекар – възможно е това да е симптом, понякога единствен, на някакво заболяване.

Обикновеното понижаване образуването на слюнка се наблюдава при увреждане на жлезите, които образуват слюнката – възпаление, тумори и т.н.

Но понякога се получава и обратната ситуация – продължителното усещане за сухота в устната кухина често се усложнява от възпалението на слюнчените жлези.

Да наруши функцията на жлезите също може лъчевата терапия на новообразувания на главата и шията, увреждания на нервите, предаващи сигналите за образуване на слюнка, автоимунно заболяване – синдром на Сьонгрен, захарен диабет, инсулт, болест на Алцхаймер и някои други състояния.

Освен образуването на слюнката може да се наруши и нейното оттичане – когато проходимостта на слюнчените протоци се понижава, поради тумор или възпаление на околните тъкани.

6. Възраст

С напредването на възрастта образуването на слюнка също може да се понижи, затова хората в старческа възраст по-често се оплакват от сухота в устната кухина от младите.

Това може да бъде обусловено и от нарушението на усещането за жажда, когато мозъкът по-слабо реагира на нуждите на организма от течности.