Понякога смяната на цвета на косата или новата прическа добавят към възрастта на своята притежателка.

Кои са най-разпространените грешки в грижата и боядисването, които влияят не само на здравето на кичурите, но и на външния ни вид като цяло.

Грешките, допускани в грижата за косата, които ни състаряват

1.Права коса и равен път

Равните и симетрични линии, идеалната гладкост на косата, правият път и при младите девойки създава впечатление за редки коси, ако те по природа са тънки и не са гъсти. Какво да говорим за по-зрялата възраст, когато проблемът с изтъняването и косопадът става още по-актуален.

Освен това правата или изправена коса и равният път подчертават признаците на стареене на лицето.

За предпочитане са въздушните, подвижни прически, всякакви варианти за множество слоеве. Така визуално правим образа си по-лек, а косата изглежда по-гъста. Това е добър вариант и в този случай, ако ви тревожи проблема с изтъняването на косата – с многослойните прически е по-лесно да се скрие оредяващата коса.

Състаряват и прическите без бретон. Леко страничен или асиметричен бретон омекотява чертите на лицето, скрива бръчките на челото. Нагледен пример за бретон в елегантна възраст е Моника Белучи, която изглежда много по-млада именно с бретон.

2.Отсъстваща грижа за посивяла коса

Естествената посивяла коса се превърна в мода през последните години, като не боядисват посивялата коса както жени на средна възраст, така и младите девойки с ранно посивяване.

Това се обяснява с тенденцията към естественост, приемане на себе си такива каквито сме.

Естествените коси са с основно предимство, тъй като шансът да се запазят здрави и гъсти нараства. Въпреки развитието на индустрията на красотата боите за коса остават агресивна козметика, която дори при най-добрата грижа води до изтъняване на косата.

Косата, която е лишена от пигмент, също има нужда от грижа. Задължително трябва да се използват маски, балсами, средства за омекотяване и овлажняване, стимулатори на растежа, също така и средства против изтъняване.

Препоръчително е използването на средства със силикон и сухи масла, тъй като изравняват повърхността на сивите коси, които заради промяната в структурата, често започват да цъфтят.

3.Неправилно боядисване на побелялата коса

Грижата за сивите коси се подбира в няколко направления – това е не само съхранение на качеството на косата, но и корекция на оттенъка. Естествено сивите коси често изглеждат жълти или тъмно сиви. За да направим прическата по-спретната, е препоръчително да започне да употребата на специални нюансиращи продукти – виолетови, розови, шампоани, балсами и маски.

Придават на сивата коса блясък и красив равномерен оттенък. Ако използвате средства без отмиване със силикон, то оттенъкът ще се задържи по-дълго.

Ако не е посивяла цялата коса, а само отделни кичури, то те могат да се изсветлят, за да станат контрастни, или да се тонират в цвят близък до естествения, за да се създаде естествена граница между натуралния пигмент и сивата коса.

4.Прекалено къса прическа

Смята се, че на определена възраст следва значително да се намали дължината на косата. Всъщност няма никаква връзка между възрастта и дължината на косата.

Напротив, ако косата не е изтъняла, ако е здрава и поддържана, то може да се носи всякаква дължина. Прическите със средна дължина на косата или дори дълга позволяват визуално да се коригират различни възрастови изменения – неясен овал, дълбоки бръчки – всичко това може да направи по-малко забележимо с подходяща дължина на прическата и боядисване.

Някои ултракъси прически напълно откриват лицето и всички възрастови проявления. Тези структурни прически правят лицето сякаш триъгълно, а образът като цяло строг.

5.Боядисване в един цвят

Еднотонното боядисване или обезцветяване винаги добавя възраст, дори състарява и млади жени. Още повече зрели жени, които трябва да избягват глухо, плътно оцветяване без меки преходи. Съвременните техники позволяват създаване на интересни и естествени преходи на нюанси и лицето едновременно ще изглежда по-свежо и по-младо.

6.Ярки цветове

Бъдете внимателни с червената палитра. Ярките оранжеви, огнено-медни, червени нюанси изискват идеални тонове на лицето, тъй като подчертават всички недостатъци, особено петънца, зачервявания, проявления на купероза. Освен това такива смели проявления обикновено изискват грим. Като цяло всякакви екстравагантни цветове са по-подходящи за подрастващи и млади девойки.

7. Прав път 

Ако косата няма достатъчно обем в корените, то правият път може да доведе до това, че жени в зряла възраст да изглеждат доста по-стари.