В ежедневното си меню човек може да включи не само полезна храна, но и полезни напитки, които укрепват организма и му позволяват винаги да бъде във форма. Ето няколко примера за едновременно вкусни и полезни напитки.

1. Обикновена вода - по право се смята за най-полезната напитка. На първо място, тя възстановява загубите на организма, които той „търпи“ в резултат на охлаждане и насищане със соли.

На второ място, активното потребление на вода позволява от тялото да се изхвърлят по-голямата част от токсините и шлаките. И на трето място, живителната течност е просто незаменима напитка за всеки човек.

Следва да се напомни, че не всяка вода е еднакво полезна за човека. Бактериалното или химическото замърсяване може да превърне живителната течност от полезна във вредна.

Освен това, наличието във водата на микро и макроелементи също е възможно значително да измени нейното въздействие върху организма.

Поради това, ако човек иска обикновената вода да му бъде само и единствено полезна, то тогава той трябва да използва такава от артезиански кладенци, тя има добър състав. Също така може да бъде подходяща и карстовата вода от екологично чисти местности.

2. Чай от лайка – има много полезни свойства. Отлично помага при борбата с простудните заболявания, също така може да се употребява заедно с натурален мед, който засилва неговото действие.

Малко хора знаят, че чаят от лайка е отлично противовъзпалително средство, поради това той е много подходящ при различни възпалителни процеси в устната кухина и на гърлото.

При приготвяне на чай от лайка следва да се обърне внимание на самото сваряване. Ако вие закупите чая от аптеката или от магазина, то тогава е достатъчно просто да го сварите.

Но ако решите да си наберете лайка, то тогава е необходимо да знаете, че не всички видове лайка притежават еднаква свойства. Лечебната лайка може да се разпознае по изпъкналата сърцевина – една отличителна черта на множеството нейни видове. Лайката с плоска сърцевина се отнася към декоративните видове.

3. Ментов чай – притежава много добро успокоително действие, като е много полезен при безсъние, нормализира функцията на стомаха. Предимство на ментовия чай се явява неговия приятен и освежаващ вкус, благодарение на който е приятен за употреба и през горещите летни месеци.

4. Ябълков сок – неговите полезни свойства са безспорни. Способства за отделянето от организма на шлаките и токсините и за нормализирането на функцията на черния дроб и бъбреците.

5. Сок от нар – стимулира функцията на гръбначния мозък и на кръвоносната система, поради се и образуват по-голямо количество червени кръвни телца.

Освен това нормализира кръвното налягане и прочиства холестерола от кръвоносните съдове, поради е необходимо от време на време да се употребява сок от нар, за да се поддържа организма в тонус.

6. Компот от дюли – малко хора знаят, че тази напитка е просто незаменима както за хипертоници, така и за тези, които са с понижено кръвно налягане. Дюлята има една специфична особеност – нормализира кръвното налягане на човека.

Въпреки това поради прекалената ѝ твърдост да се употребява в суров вид или да се прави сок от нас, е доста проблематично, поради компотът от нея е най-добрият вариант.

7. Кефир – тази напитка утолява жаждата и глада, а също и нормализира функцията на стомаха. Благодарение на млечнокиселите бактерии, които се съдържат в него, той способства и за понижаването на телесното тегло.