Дори най-мързеливите могат да станат по-стройни.
За да се сдобият с привлекателен плосък корем, много от нас живеят във фитнеса и хрупат зелеви листа с пробиотици. Няма въпроси – това е разумен и правилен път към физическо съвършенство.
Но ако за упражнения и корекция в храненето няма нито време, нито сили, възползвайте се от тези елементарни препоръки. Те спомагат за стягане на корема до по-прилично състояние. Истината е, че за кардиналното справяне с излишните мастни запаси в такъв случай е по-добре да не се разчита.
1. Изправете се
Изправете рамене във всеки един момент, в който се сетите за това. Не можете или не искате да си спомняте – купете си коректор за стойка, продава в на практика всяка аптека.
Често подценяваме влиянието на правилната стойка, макар и то да е значително. Изправеният гръб помага за увеличаване на ръста, придава форма на гърдите и прави корема визуално по-плосък.
Мускулите имат памет, включително и за стойката. Така само след 2-3 седмици коремът ще придобие желаните от вас фитнес черти. Най-малкото при поглед отстрани.
2. Ходете редовно до тоалетна
Това е важен момент за оформяне на плосък корем. Организмът е много търпеливо нещо и ако сте го научили да търпи позиви за уриниране, ще ви се обажда за тоалетна само в краен случай.
В останалото време стените на пикочния мехур ще се разширяват, визуално следствие от което ще е прекалено закръгления корем.
Уверете се, че посещавате тоалетна по 5-7 пъти на ден – именно това количество се смята за нормално от лекарите.
3. Внимателно сдъвквайте храната
Колкото по-качествено сдъвчете обяда или вечерята, толкова по-малко място ще заеме в стомаха. А това означава, че препълненият стомах няма да стане причина за подуване на корема.
Освен това, колкото повече дъвчете, толкова по-малко ще изядете преди мозъкът да подаде сигнал за засищане. Това ще ограничи приема на калории, което съгласете се в перспектива също влияе на състоянието на корема.
4. Дишайте през носа
На пръв поглед странен, но ефективен съвет. Проблемът е, че при дишане с устата поглъщаме въздух, който става причина за подуване на корема. От тези съображения не се препоръчва да се набляга на дъвка. Ако желаете да си освежите дъха след хранене, по-добре използвайте спрей или бонбони.
5. Контролирайте хормоните
Отклоненията от женския хормон естроген от нормалните нива често води до появата на т.нар. висцерални мазнини – мастна тъкан, която се отлага предимно на корема. Затова не трябва да се отлага посещението при лекар, да се направят изследвания за нивата на естрогена. При необходимост се коригира до нормални стойности.
6. Лежете
Легнете на дивана, сложете си краката на нещо високо – възглавница или покривката на дивана, а под кръста сложете навита на руло хавлия. Обърнете внимание на корема: в тази позиция се прибира. 20 минути такава мързелива гимнастика на ден – и скоро мускулите на корема ще започнат да свикват към тази поза – помним за мускулната памет.
Японците смятат, че това упражнение е гаранция за стройна фигура и прекрасна стойка, което съгласете се, няма да е излишно.
7. Пийте повече вода
Дори и да са ви уморили безкрайните повтаряния за 8-те чаши вода на ден. Но фактът си е факт: при първия намек за недостиг на вода, организмът започва да складира постъпващата в корема.