Защо кърменето може да е болезнено и как да помогнем на жените да се справят с този проблем?
Неопитните майки често се оплакват, че много биха искали да кърмят, но ужасно ги боли. Някои именно поради тази причина спират да кърмят.
Защо кърменето може да е болезнено и как майките могат да се справят в тази трудна ситуация, за да не се налага детето да минава на изкуствена смес?
По-добре 5 пъти да родя, отколкото да кърмя, така смятат някои жени. Полагането към гърдите за някои е истински ужас, затова и няколко месеца по-късно, те все още си го спомнят като кошмарен сън.
Всъщност мнението, че болката при кърмене е нещо съвсем нормално, е голяма заблуда.
Болки по време на кърмене при норма не трябва да има. Ако все пак се появят, тогава има опасност от мастит. До това заболяване се стига от лактостаза и напукани зърна.
Да разгледаме всички причини, поради които кърменето може да е болезнено.
1. Много нежна кожа
Поради тази причина неприятни усещания могат да се появят, ако детето е първородно. Болките изчезват, когато гърдите леко се адаптират и кожата загрубее.
2. Вдлъбнати или плоски зърна
Детето се опитва да обхване с уста зърното, и това може да е неприятно. Не се отчайвайте. За оформяне на зърното помагат силиконови приставки, които са необходими в първите дни. Много скоро сукателният рефлекс отстранява проблема.
3. Неправилна грижа
Нашите майки са си миели гърдите със сапун и спирт, което е напълно погрешно. Сапунът изсушава кожата, която става по-чувствителна и предразположена към появата на бръчки.
4. Неправилно полагане към гърдите
Обръщайте внимание детето да обхване с уста не само зърното, но и ареола.
5. Рязко прекъсване на кърменето
Не трябва в буквален смисъл да откъсваме детето от гърдата. Детето може да увреди зърното. Ако желаете да преустановите кърменето, трябва внимателно да положите пръста под горната устна, и тогава детето само ще се откъсне от зърното.
6. Напукване на кожата на зърната
Ако появата не е могла да бъде избегната, кърменето се превръща в истинско мъчение. Миниатюрните пукнатини по зърната означават болка и мъчение при всяко засукване. А тяхното заздравяване, разбира се, пречи на постоянното полагане на бебето към гърдите.
Какво да правим в такава ситуация?
Ако напукването е обхванало само едното зърно, опитайте да го предпазите, предлагайте на детето само здравата гърда. Не забравяйте за риска от лактостаза – застой на мляко. В 8 от 10 случая се оказва причина за мастит – възпаление на млечната жлеза.
Ако гърдата се изпълва бързо с мляко, за да се избегне появата на камъни, трябва внимателно да се изцеди.
• Използвайте силиконови приставки
Това е оптимален подход, тъй като травмирането се изключва.
• Използвайте специални кремове за бързо заздравяване на напукана кожа
Както най-вероятно си спомняте, нито йод, нито съдържащи спирт вещества трябва да се използват. Това може да задълбочи проблема. Помнете за риска от мастит. Ако в млечните жлези чрез напуканите зърна проникне стафилокок се активира възпалителен процес
При възпаление на млечната жлеза кърменето на детето се превръща в огромно предизвикателство. Раздула се гърда, болезнени уплътнения, повишена температура – това е повод да се потърси лекарска помощ.