Според препоръки на Световната здравна организация въвеждането на месно захранване на децата в първата година се пада на 8-мия месец. Това съвсем не е случайно. Обикновено до това време децата са се запознали с кашите и зеленчуковите пюрета. А това означава, че зърнените или зеленчуците ще се превърнат в отлична гарнитура за месните белтъчини. Освен това до това време, собствените запаси от желязо в организма на детето вече се изтощават. А кармата или адаптираната смес вече не могат да покрият всички потребности на детето от белтъчини, мазнини и желязо. Постепенно храненето се променя и то по определен начин влияе на здравето на детето.
С какво се слави месото – полезни белтъчини
Месото за детето е незаменима храна, тъй като в него се съдържа най-голяма от всички храни концентрация на животински белтъчини. За разлика от растителните, месните белтъци са пълноценни – тоест всички незаменими аминокиселини, които не достигат на детето за растеж и развитие. От аминокиселините на белтъчините се изграждат мускули, сухожилия, образуват се хормони и ензими, защитни антитела, а това е много важно за пълноценен имунитет. Освен това в месните храни има достатъчно много животински мазнини. Последните са необходими за изграждането на обвивките на всяка клетка на тялото, хормони и за мозъчната функция на детето. В зависимост от вида месо процента мазнини варира – от постно, много полезно за малки деца, до сланина с тънки прожилки месо, които не трябва да се дават на малки деца. Мазнината придава още вкус и мекота, постното месо е по-жилаво, отколкото месото с прожилки мазнини.
Месо за здраве на детето
Месото има и още едно полезно свойство за здравето на детето. При варене то отделя специални азотисти и неазотисти вещества, т.нар. екстрактивни, които дават вкус и аромат на бульона. Тези вещества стимулират образуването на стомашен сок, функцията на панкреаса и съкращението на жлъчния мехур. А това спомага за правилно храносмилане и възбуждане на апетита на детето. Но на малки деца не трябва да се дават концентрирани бульони, тъй като те влияят неблагоприятно на тяхното здраве. При варене във водата се отделят и всички вредни добавки и токсини, които може да съдържа месото.
Но въпреки цялата полза за здравето на децата в ранна възраст месото има и определени ограничения. Прекомерната употреба на месо претоварва организма с пуринови съединения, а те могат да нарушат обмяната на веществата и да претоварят бъбреците на детето. Това налага при захранване на детето да се придържаме към оптималните норми за потребление на месо на ден, които поддържат оптимално детското здраве. Това са приблизително 50-60 грама.
Какво месо се предпочита за детското хранене?
За деца до 1.5-2 години за предпочитане са немазните сортове меса – говеждо, телешко, свинско. Но за алергичните, особено с непоносимост към белтъчините на кравето мляко, телешко и говеждо трябва да се внимава. Възможни са кръстосани реакции с хранителните продукти.
От свинското за предпочитане е плешката, филето или бута, там има много крехко месо с малко количество мазнини. За деца са подходящи следните диетични меса – пилешко, заешко и пуешко, те са вкусни, мазнините са малко. Месото съдържа много желязо. До 3 години се подразбира забрана за агнешко, конско, еленско и месо на диви животни, дори и тате да е страхотен ловец.