Учени решили да проверят наистина ли термичната обработка намалява качеството на полезните вещества в нея.
Лабораторните изследвания показват, че повечето храни губят значителна част от ценните си съставки, но има и такива, които варени, задушени и консервирани, стават много по-полезни?
Що за храни са това и как правилно да ги ядем?
Защо термичната обработка е полезна?
Пресните плодове и зеленчуци са полезни за организма, от тях можем да си набавим витамини, антиоксиданти, минерални вещества.
Затова и диетолозите препоръчват да ядем минимум 3-5 порции пресни плодове всеки ден.
Но някои храни, количеството на които е ограничено, след топлинна обработка стават още по-питателни.
Високите температури активират действието на полезните вещества в техния състав.
Активността на витамините в броколите и морковите се увеличава с почти 2 пъти.
Запомнете тези храни и се старайте да ги похапвате повече термично обработени.
Храни, които са полезни приготвени
1. Патладжани
След термична обработка те придобиват нежна консистенция, по-ярък вкус, аромат и сочност.
Ако съчетаем патладжани с други зеленчуци , може да приготвим вкусно рагу, да добавим към него препечено месо.
Термичната обработка повишава активността на витамините в патладжаните, те по-лесно се усвояват, а това означава, че са по-ценни.
2. Червена чушка
Отличен източник на каротиноиди.
За да са полезни за организма, е най-добре да се запекат.
По този начин червените чушки запазват в пълен обем антиоксиданти, докато варенето и приготвяне на пара ги унищожава.
3. Бяло зеле
Този вид зеле има достатъчно много полезни свойства.
Но най-важното е, че ако редовно хапваме зеле, това спомага за увеличаване на съдържанието на желязо в организма.
При задушаване зелето образува млечна киселина, която подобрява обмяната на веществата.
Със задушено зеле е много полезно да се ядат полезни храни – с извара, със сирена, тъй като спомага за усвояване на калций.
4. Гъби
От гледна точка на калоричността, пържените гъби не могат да бъдат определени като диетична храна.
Но ползата от тях е очевидна.
Пърженето помага за разкриване на хранителния потенциал на гъбите.
Компромис между пържените ястия и стройната фигура може да са задушените гъби.
5. Праскови
Може да ви се стори наистина удивително, но сладките и вкусни плодове са по-полезни в консервиран вид.
Заготовките за зимата запазват в тях витамин С до 2 години.
Освен това консервираните праскови имат 10 пъти повече фолиева киселина.
6. Спанак
Най-добрият начин за приготвяне на спанак е пасиране.
Както показват изследванията, този способ за приготвяне на храната помага за освобождаване на някои от най-важните каротиноиди, в частност, бета-каротин и лутеин.
Учените разказват, че последните 2 елемента помагат за предотвратяване на загуба на зрение.
Освен това, термичната обработка на спанака увеличава концентрацията на витамин А и Е, цинк, тиамин и желязо.
7. Фасул
Почти никой не яде фасул суров.
Кулинарната обработка прави бобовите зърна меки, което несъмнено е полезно.
Следва да се има предвид, че бобовите култури трябва задължително да се киснат във вода не по-малко от 5 часа преди приготвяне.
В суровия фасул се съдържат лектини, които могат да предизвикат симптоми на гадене, повръщане, болки в корема.
В този случай кулинарната обработка прави фасула безопасен и вкусен.
8. Домати
Съдържат веществото ликопен, което след термична обработка се увеличава, а това означава намалява риска от онкологични заболявания.