Причините за поява на пъпки по лицето може да са много, но най-често вина за това има неправилната грижа за кожата и начина на живот.

Спазвайте редица правила за предотвратяване появата на пъпки.

Как да предотвратим поява на акне – 8 начина

1.Почистване на кожата при необходимост

Кожата следва задължително да се почиства, в противен случай пот, мръсотия, кожен себум запушват порите и водят до поява на пъпки и акне. Не трябва обаче и да се прекалява с почистване на кожата.

При норма, ако ежедневието ви не е свързано с интензивна физическа активност или не работите при специфични условия – високи температури, замърсен въздух, лицето е достатъчно да се почиства сутрин и вечер.

През деня допълнително е добре кожата да се почиства след продължителен престой навън, когато прекарваме повече време на места, на които се струпват много хора.

Ако почиствате кожата, без да е необходимо, то това може предизвика поява на обриви. Честото използване на почистващи средства нарушава pH на кожата.

При проблемна кожа е по-добре да се въздържаме от използване на четки за почистване на лицето, тъй като те допълнително дразнят кожата.

При липса на възможност за пълноценно почистване на кожата, носете със себе си мокри кърпички. Те бързо освежават, премахват мазния блясък и почистват замърсяванията на кожата. Уверете се, че в състава на мокрите кърпички няма спирт.

2.Следете с какво се храните

С промяна на хранителния режим, можем да повлияем на състоянието на кожата. Захар, прости въглехидрати, алкохол – всичко това се отразява не само на здравето ни, но и на състоянието на кожата.

Според ново изследване, жените, които ядат зеленчуци, плодове и риба поне 4 пъти седмично, страдат 2 пъти по-рядко от акне, в сравнение с тези, които се хранят неправилно.

Яжте храни, които помагат кожата да остане чиста. За предпочитане са с нисък гликемичен индекс – зеле, краставици, пълнозърнест хляб, храни с цинк – морски дарове, яйца, месо, храни с витамин А – зеле, моркови, спанак.

3.Пийте повече вода

За да бъде кожата здрава, пийте повече чиста вода, натурални сокове, зелен чай. Напитките, които изглеждат здравословни, е по-добре да се избягват.

Например, соковете, които се предлагат в опаковки, са с много захар и с много малко полезни вещества.

4.Състав на козметиката

Не всички козметични средства вредят на кожата. Съставките, които влизат в техния състав, са с различна степен на комедогенност, тоест способност за запушване на порите.

Преди покупка на козметика проучвайте състава, избирайте средства с надпис non-comedogenic.

Избягвайте козметика, която съдържа много масла и спирт. Средствата на спиртна основа предизвикват сухота на кожата, а някои масла предизвикват поява на пъпки.

Експерти от Сан Франсиско определиха кокосовото масло за най-комедогенното от всички, затова и козметичните средства за лице с това масло е по-добре да не се използват от хора с мазна и проблемна кожа.

5. Хигиена и смяна на спалното бельо

Важен фактор кожата ни да е чиста – това е хигиената. Бактериите, които остават по възглавницата, спалното бельо, хавлиите за лице предизвикват акне.

Трябва да следим особено много за чистотата на калъфката на възглавницата, тъй като през цялата нощ лицето ни е на нея.

6.Наспивайте се

През нощта кожните клетки се обновяват по-бързо, затова пълноценният 8-часов сън е необходим не само за нормалното функциониране на организма, но и за регенерация на кожата. Ускорява процесите на обновяване на кожата.

7.Хващайте си косата

Пуснатата коса постоянно контактува с кожата на лицето. Дейвид Банк, дерматолог, съветва жените с проблемна кожа да си събират косите на прическа, за да не се докосват до лицето.

Особено това се отнася за тези дами, които използват средства за оформяне на прическа и предизвикват поява на пъпки.

8.Не пипайте лицето с ръце

Възможно е несъзнателно да докосваме лицето с ръце по 10 пъти дневно. Още по-вредно е да търкаме лицето с ръце.

По ръцете се натрупват голямо количество бактерии, които могат предизвикват обриви и акне. Особено внимателни следва да са хората с проблемна кожа, състоянието на която може да се влоши от постоянните докосвания с мръсни ръце.