Да не се лъжем – всяка свещичка на тортата за рождения ден, невинаги е повод за радост. Но възрастта има и редица сериозни предимства. 8 от тях ще представим с настоящата статия.

Да говорим за най-важното в навечерието на Международния ден на възрастните хора.

Какво получаваме с напредването на възрастта

1.Най-накрая ще станем оптимисти

Трудно е да запазим оптимизъм, когато в работата има проблеми, в училище детето е прекъснало часа по български, а купените по-евтино картофи се оказват покълнали.

В напреднала възраст всичко това са дреболии. С годините човек се сдобива с мъдрост и житейски опит. И поговорката: „Всичко минава, и това ще мине” се оказва съвсем недалеч от истината.

Изследователите провеждат проучване сред хора на възраст от 30 до 70 години и установяват, че повече от половината от 30-годишните са се безпокоили за предстоящата старост, а 66% от седемгодишните пък се чувствали много добре.

Младото поколение е по-песимистично, докато старите хора са преминали през какво ли не и знаят, че всичко рано или късно отминава и се оправя.

2.По-рядко главоболие

Тази информация ще се хареса най-много за жените, на които ги безпокои мигрена. След достигане на пик в периода 30-40 години, пристъпите на силно главоболие стават по-редки, а техните симптоми отслабват.

За възникването на мигрена важна роля играят колебанията на хормоналния фон, затова мъжете по-рядко получават пристъпи на силно главоболие.

В постменопауза нивата на женските полови хормони естрогени се понижават, което допринася за намаляване на пристъпите на мигрена.

3.Сезонните алергии с по-слаби проявления

Отлична новина за възрастните хора – сезонни алергии, особено полиноза, с течение на времето отслабват .

Засега не са ясни причините за отслабване на симптоматиката. Но е очевидно, че при възрастните хора не са толкова много симптомите на сезонни алергии. Освен това е възможно да отшумят и характерните симптоми на хранителна алергия.

4.По-добро шофиране

Интересна статистика споделят експерти от Института за пътна безопасност в САЩ. Във връзка с увеличаване на процента на хората в напреднала възраст в страната, те очаквали, че количеството нещастни случаи на пътя с тяхно участие ще се повишат. Но се оказва точно обратното.

От 1997 година насам, броят на катастрофите по пътищата се е понижило с 42%. Изследователите свързват както това с усъвършенстваните модели автомобили – съвременните коли са по-безопасни, така и с подобряването на физическото и на психическото здраве на възрастните хора.

У нас се наблюдава точно обратното явление, най-вече поради увеличаване на броя на автомобилите.

5.По-рядко простудяване

Малките деца са като малко бедствие, ако това се отнася за настинките, то е напълно точно.

Според статистиката децата боледуват от простудни заболявания средно с 6-8 пъти годишно, докато възрастните само 2-4 пъти.

6.Приятелските отношения стават по-стабилни

Приятелството е важно във всяка възраст. Но с напредването на годините здравите приятелски връзки стават все по-важни. В някои случаи приятелите заменят семейството.

Изследвания на Мичиганския държавен университет показват, че приятелството оказва благотворно въздействие на здравето на човека и на неговото възприятие за живота.

Колкото по-възрастен е човек, толкова това влияние е по-голямо. С възрастта приятелството става все по-ценно.

7.Приемаме по-правилни и разумни решения

През пубертета постъпките са по-често импулсивни и обикновено съжаляваме за тях. С напредването на годините хората мислят повече и са в по-малка степен склонни да действат под влиянието на импулсите.

Учените обясняват това с факта, че техният мозък съхранява повече информация, затова за усвояването на нова е необходимо повече време.

Това не означава, че старите хора не могат да учат, просто възприемането на информация изисква повече време. И тези уникални метаморфози на мозъка се приравняват на мъдростта.

7.Интимният живот става по-добър

Обятията и целувките през пубертета не могат да се сравняват с горещите ласки на опитните любовници. И в напреднала възраст сексуалното желание вече не е това, интимните отношения стават по-добри.

Тези данни показва изследване от 2017 г., проведено от специалисти от Катедрата по психиатрия и психология на Университета на Минесота.

Друго изследване показва, че при по-възрастните любовници оргазмът е по-често срещан, отколкото в младостта.

70% от жените на възраст от 40 до 50 години съобщават, че при последния полов акт са получили оргазъм. Във възрастовата група от 18 до 24 години щастливците са само 61%.