Унгарски учени смятат, че акнето през пубертета не е болест, а естествен етап, през който кожата се адаптира към измененията, вследствие на възрастта, протичащи в организма.

Физиологично ли е акнето през пубертета

Днес се смята, че възпалените пъпки в тийнейджърска възраст са патология, болест. Но учени и лекари отбелязват отдавна, че акнето през пубертета се характеризира с точно определена възрастова и регионарна – обхваща само лицето, специфика.

Изследователите смятат, че това са нормални физиологични процеси, свързани с промяна на образуване на кожен себум.

Според тях, в тийнейджърска възраст на фона на хормонални колебания протичат изменения на микробиома на кожата, на бактериалната общност, богата на мастни жлези.

Това се съпровожда с повишено образуване на кожен себум, което може да доведе до възпалителна реакция.

В рамките на експерименти с мишки се установява, че краткотрайното попадане на нови микроби на кожата на животни отключва процес на натрупване в тези участъци на Т-лимфоцити, които образуват вещества цитокини, предизвикващи възпаление.

Сред последните са интерлевкин-17 и гама-интерферон.

Защо тийнейджърското акне не се проявява при всички подрастващи и младежи еднакво, и мащабите на бедствието, образно казано, могат да се различават в зависимост от индивидуалните особености?

Акнето произхожда от повечето кожен себум през пубертета

Учените смятат, че интензивността на възпалителните процеси, развиващи се в отговор на увеличаване образуването на кожен себум, е свързано с наличие на определени полиморфизми в гените, кодиращи възпалителни процеси. Това е генетична особеност на човек.

Изследователите смятат, че на следващия етап на изследването предстои разработването на методи за намаляване мащабите на тийнейджърското акне с отчитане на естествения механизъм на този процес.

Става въпрос за намаляване образуване на кожен себум, регулация на имунната система на кожата, повишаване съпротивителните сили на кожната бариера и дори за изменения за щамовете бактерии, които обитават мастните жлези.

През пубертета характерните пъпки са сериозен проблем за самия подрастващ, в който хормоните бушуват, а акнето, което загрозява лицето, се превръща в източник на психологически натиск.

Това се случва най-вече, ако пъпките са много и съответно са очевидни за околните, и могат да станат повод за подигравки сред връстниците.