Какво може да ни сгрее, когато навън е студено, духа пронизващ вятър, а носът се зачервява от студа? Добро отопление, топла шапка или дебело палто? Съвсем не.

Сгряващите храни, които е необходимо да добавим в своето меню, тъй като топлото започва отвътре.

Кои са храните, които стимулират подобряването на метаболизма и ускоряват кръвообращението, което помага в крайна сметка на тялото да се стопли? Също така радва вкусовите рецептори и обогатява организма с хранителни вещества.

Кои храни действат сгряващо и стоплят при студено време

1.С чесън

Чесънът отдавна е известен със своите сгряващи свойства, също така и неговите сходни – кромид и пресен лук.

Изследванията показват, че чесънът може да ускори термогенезата, тоест процесът на метаболизма на вещества за сгряване на тялото. Добавяйте чесън в зимните салати и супи.

2.Джинджифил

Ежедневно може да се пие чай с добавен джинджифил или да го добавяме към ястията, тази подправка еднакво добре се съчетава със сладък и със солен вкус.

Джинджифилът притежава съдоразширяващи свойства, което помага за усилване на кръвообращението,  а това означава, че създава топлинен ефект. Това доказва изследване от 2018 г. с участие на жените.

Приготвеният чай от джинджифил повишава телесната температура на жените само 10 минути, след като изпием напитката.

3.Банани

Странно изглежда на пръв поглед, че този екзотичен плод образуването на топлина в организма, но съдържащите се в него магнезий и витамини от група В са наистина ефективни.

Те поддържат здравето на щитовидната жлеза и на надбъбречните жлези, които наред с други функции, участват в регулацията на температурата в организма. Затова е добре да похапваме банани, когато е студено.

За да е храната по-приятна, е добре да се комбинират в тандем с овесени ядки и с масло от ядки.

4.Райска ябълка

Ако страдате от метеозависимост, а колебанията в температурите предизвикват у вас главоболие, може да ви помогне райската ябълка. Съдържа голямо количество витамини С и Р, които укрепват кръвоносните съдове и способстват за запазване на топлината в организма.

Също така е и ценен източник на калций, който е необходим за нормалното функциониране на сърцето. Стабилната работа на мотора на тялото е гаранция за добра циркулация на кръвта в организма.

5.Кайенска чушка

Много пикантната храна се харесва от хората, живеещи при горещ климат, тъй като усилва отделянето на пот, а следователно помага за охлаждане на тялото. Полезна е също и, когато навън е студено.

Кайенската чушка съдържа веществото капсаицин, което помага за увеличаване на топлината в организма. Ако сложим пикантна подправка във всяко ястие, не само ще направи вкусът му по-специален, но ще помогне и да се сгреем.

6.Месо

Студеното време е идеално за приготвяне на говеждо, пуешко или пилешко. Белтъчините от месото се усвояват по-трудно от въглехидратите и някои мазнини, и затова белтъчната храна създава продължително усещане за ситост и приятна топлота.

Месото е богато на желязо и витамини от група В, недостигът на които може да е причина да не се чувстваме добре.

7.Черен фасул

Това е продукт, който е най-подходящ за онези, които са се отказали от месото. Във фасула също има много белтъчини, които дълго се разграждат, осигурявайки енергия на организма, и поддържайки топлина.

Изследване, в което се изучава термогенезата при ядене на ястия, богати на белтъчини и мазнини, показва, че белтъчините дават 3 пъти повече топлина, отколкото мазнини.

Пригответе супа от черен фасул в студен зимен ден, добавете малко кайенски чушки или други пикантни подправки, и ще се почувствате несравнимо по-добре.

8.Кафе

В студеното време на годината е по-добре да се откажем от кафето без кофеин. Защото именно кофеинът – това е вещество, което отлично сгрява. А ако добавим в чашката с кафе малко мляко, ефектът ще бъде по-добър.

Кафяв ориз

Пълнозърнестите храни като кафявият ориз, киноа, ечемик и други варианти, съдържат много фибри, които дават усещане за ситост и бавно се усвояват от организма. Ето защо след купа с кафяв ориз не ни се яде дълго време, а на организма му е топло.

9.Канела

Бисквитите с канела са голямо удоволствие, което сгрява душата и тялото. Като допълнителен бонус канелата може да подобри паметта, да повдигне настроението, а също и да подобри продуктивността на мозъка. Изследванията потвърждават свойството ѝ да повишава температурата при студено време. Приготвяйте напитки с канела и я добавяйте в десертите, така те ще станат много вкусни.