Топ 9 вредни съставки в домашно приготвената храна
Храни

За предимствата на домашно приготвената храна са казани немалко думи. Но някои съставки, използвани от нас за приготвяне, могат да нанесат непоправима вреда на здравето. Проверете колко често присъстват във вашата кухня.

1. Маргарин

Изобретен е във Франция в епохата на управление на Наполеон, но и до днес остава доста популярен, причината е в ниската цена. Но феновете на здравословния живот не му дават шансове.

Вина за това е в съдържащите се в него наситени мазнини. Според изследвания, те повишават нивата на холестерола, влияят неблагоприятно на мастния метаболизъм, повишават риска от развитие на затлъстяване и захарен диабет.

2. Обезмаслени сосове за подправяне на салати

Ако желаете да бъдете в добра форма дълго, тези храни не са най-добрият избор. Недостигът на мазнини в тях се компенсира от голямо количество захар и сол, а също и от асортимента хранителни добавки.

За предпочитане е домашният сос, в който мазнините са в адекватно съотношение. И така помагат за усвояване на максимум хранителни вещества и антиоксиданти от зеленчуците.

3. Готови подправки

Ако си припомним рекламата на тези продукти, ни се обещава приготвяне на апепитно ястие без допълнителни усилия. Техният недостатък са изкуствените оцветители, ароматизатори и други не толкова безобидни хранителни добавки.

4. Колбаси и наденици

Сандвичите или омлетът за закуска често са немислими без добавяне на тези храни. Рядко се минава без тях и на празничната трапеза. Всичко е много хубаво, но колбасите от средна ценова категория са много далеч от съвършенството.

Месото в тях е малко, а мазнините, хранителните добавки, скорбяла и други съставки са повече, отколкото трябва.

5. Захар

Толкова сме свикнали към тази съставка, че често дори не забелязваме, колко захар ядем всъщност. Проблемът е и в това, че глюкозата има свойството да се крие там, където най-малко я очакваме – в сиренето, в кравето масло, наденици, сосове.

Решение има – намаляване на количеството добавена захар. Най-лесно е това да се направи в бисквитите. Опитайте да сложите щипка ванилия, канела или индийско орехче. Така, без да жертвата сладостта на бисквитите, ще придадете нови нюанси на вкуса.

6. Бульон на кубчета

Още един капан за потребителя. Когато добавим във вода кубчета със силно изразен вкус, и вече е готов пилешки или гъбен бульон. Но не всичко е толкова просто.

Наситеният аромат и превъзходните вкусови качества на готовия бульон се постигат с изкуствени оцветители, натриев глутамат и хидрогенизирани масла.

7. Сол

Колкото и банално да звучи, но солта – това е още една бяла смърт. Както и в случая със захарта, прекаляването може да предизвика здравословни проблеми. Например, повишава се риска от сърдечно-съдови заболявания.

8. Ароматизиран обезмаслен йогурт

Понякога ги използваме за приготвяне на десерти или коктейли. Но обезмаслените продукти не са най-добрият избор. За подобряване на вкусовите качества на обезмаслените продукти, производителите добавят голямо количество захар или изкуствени подсладители, а също и оцветители.

А в крайна сметка се получава далеч не диетичен продукт.

9. Полуфабрикати

За тази, които са прекомерно заети в работата, полуфабрикатите са добро решение, което намалява времето за приготвяне на храната. Въпреки това, за съжаление, от качеството на тези храни, обикновено има какво да се желае.

Производителите пестят от суровината, като слагат съставки, които никога не би сложил в своята чиния.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.55 124

Malchugani.com banner

Редактор