Ако отворим ценова листа за лабораторни изследвания в коя да е клиника, то без медицинско образование може просто да се потопим в дългия списък от различни наименования.

Какво от тях е наистина нужно, а какво може да бъде наистина важно само при подозрение за определено заболяване? Този въпрос без помощ от лекар и пациент просто не може да се реши.

Именно поради тази причина просто да се дава кръв за щяло и нещяло е напразна загуба на време. Един от най-важните биохимични показатели, който може да помогне в диагностиката на различни заболявания при деца, но е необходим далеч не на всеки, е алкална фосфатаза.

Какво е това, в какви случаи е необходимо това изследване и за какво говорят отклоненията в резултатите?

Какво е това алкална фосфатаза?

Алкалната фосфатаза е най-важният ензим, който приема непосредствено участие в фосфорно-калциевия метаболизъм. Но може да се открие не само в костите, но и във всички тъкани на човешкото тяло – мускули, стави, нервни влакна, черен дроб, бъбреци, епител на червата, зъбите.

Това е компонент на клетъчните мембрани.

Като се отчита факта, че детската възраст се характеризира с бурен растеж на костна тъкан, мускули и нерви, активността на този ензим е много по-висока, отколкото при възрастни.

Затова в педиатрията съществуват норми и не могат да се сравняват с тези за по-големите. За всяка възраст и пол съществуват собствени индивидуални резултати, което също е необходимо да се вземе под внимание.

Разграничават се 11 изоензима алкална фосфатаза при деца

Сред тях най-активни са 2 – костен и чернодробен.

Ако в детска възраст от най-голямо значение е първият, необходим за нормалното израстване на костите, то в зряла съответно е вторият.

При новородените този показател може да варира от 150 до 280 единици на литър.

През първата година от живота може да се повиши дори до 1100 единици на литър. Към 3 години се понижава до 720 единици на литър.

Този висок показател се запазва през целия период на интензивен растеж, като при момченцата е малко по-висок, и едва към 15-16 години започва да се понижава.

При възрастните нивата на алкална фосфатаза трябва да се намират в интервала от 20 до 130 единици на литър, и най-голяма активност има чернодробният изоензим, костният на практика не функционира.

Каква означава повишението на алкална фосфатаза при деца?

Активността на алкалната фосфатаза е с 1.5-2 пъти по-висока, отколкото при възрастни. Затова при оценка на резултатите от биохимичното изследване е необходимо задължително да се отчита възрастта и пола на детето.

Не трябва да се изпада в паника при вида нива от 500 до 700 единици на литър. Този показател при недоносените е по-висок, отколкото при деца на същата възраст, но родени доносени.

Необходимо е да се има предвид, че резултатите от изследванията в различни лаборатории могат малко да се отличават, затова при оценка е необходимо ориентиране и по нормата на тази клиника.

Ако резултатът надвишава, дори и нормата за възрастни, то този факт изисква специално внимание.

Едно изследване все още нищо не означава, това е само червена лампичка за лекаря, за да назначи на детето по-пълни изследвания, от които може и да не се открие никаква патология.

Повишението на нивата на алкална фосфатаза в съчетание с други отклонения в лабораторните и инструментални изследвания, може да е признак на патологични състояния.