У нас сусамовото масло бе слабо известно до скоро, когато започнаха да набират популярност здравословният начин на живот и правилното хранене. Но в културата на други народи маслото от сусам заема почетно място, и за това има основания.

Сусамово масло – древен извор на здраве

Сусамът е едно от най-древните маслодайни растения. Отглеждането му започва преди няколко хилядолетия, и това е разбираемо.

Растението не е претенциозно, и дава добра реколта, дори и в райони с чести засушавания. Малките семена са се използвали като хранителен продукт и от тях се е добивало вкусно ароматно масло.

Археолозите откриват при разкопките древни маслобойни, в които се добивало сусамово масло.

Днес див сусам расте в Индия, а няколко сходни видове и в Африка. Култивирани сортове се отглеждат в много страни на Африка, Югоизточна Азия и дори в Южна Америка. От Танзания, лидер по производство на сусамово семе, до Гватемала.

Основните потребители на сусам са Япония и Китай. Много сусам и масло от неговите семена се употребяват и в Близкия Изток.

Маслото се добива по различни начини, от бял и черен сусам. Използва се студено пресоване, технологии с използване на термична обработка.

За най-полезно се смята маслото, получено чрез метода на студено пресоване от черен сусам. То е особено ароматно, с изразен приятен вкус.

В сусамовото масло е високо съдържанието на полиненаситени мастни киселини и микроелементи.

В продукта, освен това се съдържат и антиоксидантите сезамолин и сезамин, които ефективно предпазват клетките от въздействието на свободните радикали и усилват антиоксидантните свойства на витамин Е.

Противовъзпалителни и антиоксидантни свойства

Изследвания са провеждани от американски учени от индийски произход. Но засега експериментите се ограничават само до мишки. Установено е съществено противовъзпалително действие при включване на сусамово масло в хранителния режим на гризачите и на негови водни екстракти.

Мишките се излекували от атеросклероза и високо кръвно, понижавали се нивата на „лошия” холестерол.

Имаме основания да се надяваме, че същото въздействие сусамовото масло оказва и на хората.

Облекчава болките след травми

Ирански учени провеждат проучвания сред болни с травми на крайниците. На част от тях нанасяли сусамово масло в травмираната област. 

Промяна в здравословното състояние е отчетена 1,3, 7 и 10 дни след началото на лечението. 4 дни след началото на използването на сусамовото масло се установява значително намаляване на болезнените усещания, вследствие на травмите.

Авторите на изследването са убедени, че използването на сусамово масло може да облекчи не само състоянието на болния след травма, но и тежестта на финансовото бреме, във връзка с високите цени на лекарствата и лечението.

Сусамовото масло е сравнително евтино и може да се използва самостоятелно като спомагателно средство.

Полезно за сърцето

За поддържане на сърцето в добро здраве помага хранителен режим с достатъчно съдържание на полиненаситени мастни киселини, и това най-вероятно се знае от повечето от нас. 

Съдържанието на тези киселини в сусамовото масло е повече от 80%. Какво по-добро за профилактика на болести на сърцето и на кръвоносните съдове.

В рамките на изследване, проведено в Иран, 48 възрастни пациенти ежедневно похапвали по 4 лъжички масло – сусамово и зехтин.

След месец на участниците била направена проверка на нивата на „лошия” холестерол. При участниците в групата, които приемали  сусамово масло, нивата на холестерола се оказват по-ниски, отколкото на тези, които приемали зехтин.

Помага за контрол на нивата на глюкоза в кръвта

Изследвания са провеждани не само сред животни, но и с участие на малка група хора, страдащи от диабет тип 2.

В двата случая сусамовото масло предизвиквало значително понижаване нивата на кръвната захар на участниците в експеримента.

Тези, които страдат от диабет, е желателно да започнат да приемат сусамово масло.

Облекчаване състоянието на артрит и артроза

15% от населението страда от болки в ставите, предизвикани от артрит или артроза. За всички запознати със ставните болки, новините са добри – вероятно, сусамовото масло, помага за облекчаване на болките.

Изследвания, засега са провеждани само с мишки, но и резултатите от тях са обнадеждаващи – значително подобрение се наблюдава след около 28 дни.