Обикновената вода е добра, но не и най-добрата напитка за хидратация и поддържане на необходимото ниво течности в организма, според изследване, проведено в Шотландския университет.

Напитките, които най-бързо хидратират организма

В научния труд се сравнявало попълването на недостига на течности от пиене на различни напитки. Учените установяват, че обикновената и газираната вода попълват недостига на течности в организма. Но напитките с малко количество захар, мазнини или белтъчини помагат за по-бърза и по-пълноценна хидратация на тялото.

Друг фактор, който влияе на това колко добре напитките утоляват жаждата, това е техния състав. Например, установено е, че млякото по-добре попълва недостига на течности от обикновената вода, тъй като съдържа лактоза, малко белтъчини, и всичко това помага за забавяне на отделянето на течности от стомаха.

Млякото също съдържа и натрий, който задържа вода в организма, което води до намаляване образуването на урина. Същото може да се каже и за пероралните рехидратационни разтвори, които се използват при лечение на диария.

Те съдържат малко количество захар, а също натрий и калий, които могат да задържат вода в организма.

По-добра хидратация, благодарение на калий и натрий

Това изследване показва, че електролитите натрий и калий способстват за по-добра хидратация, а калориите в напитките водят до забавяне отделянето на водата от стомаха, и следователно до задържане на уринирането.

Следва да се обърне и внимание и на това, че напитките с високо съдържание на захар – плодови сокове или газирани, действат не така както тези с малко захар не успяват да утолят добре жаждата.

Задържат се малко повече в стомаха от обикновената вода, но веднага щом тези напитки попаднат в тънкото черво, захарта се разтваря по време на физиологичния процес, наричан осмоза.

Този процес на практика изсмуква вода от организма към тънкото черво за разреждане на захарта, която в голямо количество се съдържа в тези напитки.

Соковете и газираните напитки със захар не само не спомагат за хидратация, но и се налага да приемаме допълнителни калории. Ако трябва да избираме дали да пием газирано или обикновена вода, по-добре да пием вода.