От доста време се говори за възможна корелация между атмосферните условия и коронавируса.

От предходно проучване се установява, че при студено и сухо време се ускорява разпространението на инфекцията.

Ще унищожи ли предстоящото трайно затопляне коронавируса

Ново италианско изследване се опитва да даде повече разяснения на тези предположения, при студено време е ясно, че се разпространява, но какво се случва при топло.

Научният труд показва, че можем да се надяваме, че затоплянето на времето ще започне постепенно да отслабва разпространението на вируса.

Епидемията набира скорост при средни температури от около 5 градуса и по-ниски. А у нас от обявяването на извънредно положение и въвеждане на строгите противоепидемични мерки, температурите се колебаеха от тази стойност, дори в немалко от дните бяха типично зимни.

Това допринасяше за по-бързото разпространение на вируса, но въведените мерки и поставянето под карантина на завръщащите се от чужбина, все пак възпря експоненциалното нарастване на заразените.

Към момента данните сочат, че в регионите с влажен и топъл климат епидемията се разпространява много по-бавно и не могат да бъдат достигнати мащаби, каквито в Европа и Китай.

Надеждите, че заплахата от коронавируса ще остане в миналото са прогнозите за бързо затопляне още през юни месец, когато температурите ще се вдигнат до над 30 градуса.

Топлото или слънцето унищожават повече коронавируса

Унищожително за вируса са не толкова високите температури, макар че и това има значение, а ултравиолетовите лъчи, които са пагубни за всички вируси.

Неслучайно в препоръките, изготвени от Националната здравна комисия на Китай, се препоръчва дезинфекцията да се провежда с ултравиолетови лампи.

Втората половина на март и вече започналия април бяха предимно облачни, мрачни и дъждовни в по-голямата част от Европа, затова и най-вероятно тогава беше отчетен пикът.

Източник на евентуална опасност може да е Южното полукълбо, където сега започва есента, а през следващия месец в Австралия главно, където има умерен климатичен пояс, ще се създадат условия за по-бързо разпространение на вируса.

У нас прогнозите за трайно затопляне на времето, топло ще дойде от Тропиците, което трябва да възпре допълнително разпространение на вируса, дори и при разхлабване на мерките.