Екип от американски учени от групата COVID-19 екип за бързо реагиране, създаден от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ за изучаване на вируса потвърди, че децата по-рядко се разболяват от COVID-19, по-леко прекарват болестта и вероятността да се стигне до летален изход при тях е нищожна.

Коронавирусът сякаш пази деца и много рядко ги разболява

В изследванията участват 2572 деца от САЩ с потвърдена диагноза COVID-19 – т.нар. атипична пневмония, развиваща се вследствие на заразяване с новия коронавирус.

Както и в предходното изследване, което е проведено от китайски учени, се установява, че децата под 18-годишна възраст много по-рядко получават диагноза COVID-19 в сравнение с възрастните.

Децата в САЩ са около 22% от населението на страната, но сред случаите на COVID-19, регистрирани в периода от 12 февруари до 2 април, само 1,7% са на възраст до 18 години.

Дори и дете да се разболее от COVID-19, болестта обикновено протича леко. В болница влизат не повече от 6% от заразените деца и 10% от възрастните от 18 до 64 години.

Наблюденията показват, че при децата в много по-малка степен, отколкото при възрастните се появяват симптоми на заболяване като кашлица и задъхване.

Всички случаи на COVID-19 при деца, при които състоянието се влошава сериозно, е налице основно заболяване – астма, болест на сърцето и имунен дефицит – например, на фона на лечение на рак.

При 28 от 37 хоспитализирани деца, сред които и 6 попаднали в реанимация, се установяват едно или няколко основни заболявания.

Всяка детска смърт е трагедия, но не може да не се отбележи, че от 2572 деца с диагноза COVID-19 се е стигнало до 3 случая на летален изход.

Здравите деца прекарват болестта безсимптомно

Учените подчертават, че здравите деца изключително рядко боледуват от COVID-19. В тези случаи болестта е свързана с прекомерна възпалителна реакция на коронавирусна инфекция.

Това е т.нар. цитокинова буря, която е една от причините за развитие на тежки форми и при възрастните. Дължи се на генетична особеност, която не може да се предскаже по-рано.

Получените данни потвърждават, че заразените деца са много повече или вече са преболедували от коронавирус в безсимптомна форма.

За тях също трябва да важат мерките за социално дистанциране и в тази връзка у нас бяха затворени паркове и градинки.