Тренировка на главата - за кръвоносните съдове на главния мозъка и на шията
Полезно

Нарушението на тонуса на кръвоносните съдове е разпространено явление, което се наблюдава, дори и при напълно здрави хора.

В този случай се говори за вегето-съдова дистония – функционално разстройство на неврохуморалната регулация на тонуса на кръвоносните съдове. проявленията на дистонията са разнообразни.

И като метод на лечение и профилактика на функционални разстройства се препоръчва физически натоварвания, дихателни упражнения, техники за отпускане и релаксация.

Комплекси упражнения за нормализация на тонуса на кръвоносните съдове

Симптоми като световъртеж и главоболие сигнализират за недостатъчно кръвоснабдяване на главния мозък и за кислороден глад на клетките.

Облекчаването на спазъма на съдовете и усилването на мозъчното кръвообращение е възможно с помощта на проста гимнастика:

• Застанете на равна повърхност, разположете стъпалата на ширината на раменете. В рамките на 2-3 минути извъртайте главата първо в едната, и след това на другата страна.
• Оставайки в такова положение, вдигнете ръце и сключете пръстите, направете 8 наклонения напред, движете ръцете и тялото така, сякаш ще цепите дърва.
• Изходно положение, както и при двете предходни упражнения – изпънете ръцете пред себе си. Направете диагонален мах на краката, насочвайки го към разноименната ръка. Повторете маха, като смените крака.
• Широко разтворете ръце и леко свийте коленете. Започнете да въртите и двете ръце, но в противоположни посоки. Направете няколко такива завъртания, сменете посоката на движение на ръцете. Това упражнение стимулира работата на мозъка, подобрява когнитивните функции – памет, внимание, скорост на мислене;
• Легнете по гръб, изпълнете ръцете. Направете серия от повдигания на краката. Коленете не се сгъват. Накрая заемете стойка на лопатките – повдигнете краката и таза, като заемете обърнато вертикално положение на тялото, с длани се удържа гърба, а лактите са на пода. Останете в това положение в рамките на 1-5 минути в зависимост от нивото на подготовката.
• Кръвоснабдяването на главния мозък може да се влоши, заради спазми на съдовете на шията. За да укрепите шийните мускули и артерии, да облекчите напрежението в шийната област и да намалите преминаването на кръвта по артериите, можете да използвате следния комплекс от упражнения.
• Застанете с гръб към стената, вдишайте и със сила се притиснете към нея, напрягайки мускулите на шията. Притискайки с целия гръб и задържайки дишането, пребройте до 5. Отпуснете се след това.
• Застанете в седнало положение – притиснете с длан челото и едновременно с това напрегнете шийните мускули, като не позволявате на главата да се отпусне напред. Задръжте дишането за известно време. Пребройте до 5 или 10, издишайте и се отпуснете. След малка пауза направете следваща серия. Общо трябва да се направят между 3 и 7 такива серии.

За поддържане на тонуса на кръвоносните съдове са необходими не само специални комплекси от упражнения, но и всякакви други видове физическа активност. Добре укрепват кръвоносните съдове кардионатоварванията – ходене, бягане, танци.

Йога и дихателни упражнения

Тази практика е ефективен инструмент за отстраняване на всякакви нарушения на кръвоснабдяването, тъй като включва статични пози, дихателни и медитативни техники.

И всички съставляващи елементи на йогата така или иначе въздействат на функциите на сърдечно-съдовата и нервната система.

Редуването на напрягане и отпускане на мускулите, оказва масажен ефект, преразпределя течностите в организма, отстранява застоя във венозните и лимфните съдове.

А дихателната гимнастика обогатява организма с кислород, нормализира кръвното налягане и ускорява отока на венозната кръв от черепа.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.47 154

Malchugani.com banner

Редактор