Описание

Трихинелоза представлява вид тежко протичаща паразитоза, причинявана от вид кръгли червеи. Това са паразити, които използват тялото на своя гостоприемник, за да съществуват и да се възпроизвеждат.

Заболяването засяга предимно месоядни животни /хищници/, особено, мечки, лисици и моржове. Този вид паразитоза се придобива от поглъщане на ларви при консумация на сурово или недопечено заразено месо.

Когато човек погълне недостатъчно добре обработено месо, съдържащо ларви на кръглия червей трихинела, те попадат в червата, където достигат полова зрялост след няколко седмици.

Възрастните вече паразити започват да изхвърлят ларви, които мигрират през различни тъкани, дори могат да проникнат в мускулите.

Заболяването е най-разпространено в селските райони навсякъде по света.

Този вид паразитоза може да бъде излекувана с медикаменти, макар че това невинаги е необходимо.

Какви са симптомите?

Абдоминалните клинични изяви могат да се развият в рамките на 2-7 дни от инфекцията. Другите симптоми обикновено се проявяват 1-8 седмици по-късно.

Остротата на симптомите обикновено е в зависимост от броя на ларвите, погълнати чрез заразеното месо.
Възможно е паразитозата да протече без клинични изяви.

Редките случаи на заболяването, при които броят на хелминтите в тялото е малък, могат да не предизвиква появата на симптоми. Възникват клинични изяви, когато опаразитяването е умерено или тежко.

Първоначални признаци и симптоми

Възможно е да погълнете ларвите на трихинелата, обвити в киста. Храносмилателните сокове разтварят обвивката на паразитите и така те се освобождават в тялото. Впоследствие ларвите проникват в червата, където съзряват до възрастни червеи.

При тази фаза на заболяването можете да получите:

• Диария;
• Коремни спазми;

По-късни признаци и симптоми

Около седмица след достигането на полова зрялост на червеите, женските възрастни екземпляри отделят ларви, които проникват през чревната стена, проникват в кръвта и в крайна сметка навлизат в мускулната или друга тъкан.

Тази паразитна инвазия на тъканите може да предизвиква:

• Фебрилитет;
• Мускулна болка и чувствителност;
• Подуване на клепачите или лицето;
• Мускулна слабост и сънливост;
• Главоболие;
• Чувствителност към светлина;
• Зачервяване на очите;

Кога да потърсим лекарска помощ?

Ако развиете леката форма на заболяването без никакви симптоми, напълно е възможно да не ви се наложи да търсите лекарска помощ.

Ако забележите, че имате стомашно-чревни проблеми или чувствате болки в мускулите или подуване някъде по тялото около седмица, след като консумирали месо от свине или от диви животни, потърсете лекарска помощ.

Не съществува ефективно лечение, след като паразитите трихинела проникнат в тъканите. В такъв случай терапията е само за облекчаване на симптомите, докато хелминтите умрат сами.

Лечение на трихинелоза

Заболяването обикновено не е сериозно и често се излекува от само себе си след около няколко месеца, ако количеството на ларвите, което е погълнато не е голямо.

Въпреки това съпътстващите генерализирани досадни симптоми като умора, лека болка, слабост и диария могат да продължат да влошат качеството на живота на опаразитения в продължение на месеци, дори и с години.

Когато заболяването предизвиква симптоми, се прилага лечение с медикаменти:

Противопаразитни лекарства – ако трихинелата е открита по-рано, когато все още е в червата, са ефективни албендазол и мебендазол, които предизвикват парализиране на мускулите на червеите и убиват ларвите и те се евакуират безопасно от организма.

Тъй като тези лекарства са много силни, обикновено пациентите развиват нежелани стомашно-чревни реакции. Когато обаче ларвите са проникнали в тъканите, противопаразитните лекарства са слабо ефективни.

Въпреки това лекуващият ви лекар може да предпише такива, ако проблеми с сърдечно-съдовата, дихателната или централната нервна система, поради паразитната инвазия.

Болкоуспокояващи – използват се, когато вече трихинелата е проникнала в мускулните тъкани

Кортикостероиди – прилагат за предотвратяване или облекчаване на евентуална алергична реакция, когато паразитите проникват в мускулната тъкан или мъртви или умиращи ларви освобождават токсични вещества в мускулната тъкан.

Превенция

• Избягвайте консумацията на недопечено свинско месо или от диви животни.

Трябва да сте сигурни, че цялото месо се приготвя при температура на 63 градуса по Целзий, тоест температурата в най-вътрешната му част трябва да надвишава тази стойност.

Не режете или не яжте месото най-малко 3 минути, след като сте го премахнали от източника на топлина.

Месото от младо прасе сукалче трябва да приготвя на най-малко 71 градуса по Целзий и може да се консумира, веднага след отстранявате му от източника на топлина.

Използването на термометър за месо е най-добрият начин да си гарантирате, че то е добре сварено.

• Трябва да знаете, че друга методи за обработка или съхранение на месото като пушене и мариноване не убиват трихинелите в заразеното месо.

Почиствайте месомелачките много старателно. Ако вие смилате ваше месо, трябва да се уверите, че месомелачката се почиства, след всяка употреба.

Замразявайте месото от диви животни – при повечето видове меса трихинелата умира, след като 3 седмици месото е било дълбоко замразено.

Но в мечешкото месо паразитът не умира след продължително замразяване. Не е необходимо да замразявате месото, ако сте сигурно, че е добре сварено.