За сънната апнея има прекалено малко информация и много хора не са запознати с причината за болестта.

Вероятно на всеки се е случвало да не може да заспи, защото половинката му хърка, но не всеки знае, че силното хъркане може да предскаже съществуващ здравословен проблем, за когото не подозираме.

Резултатите от проведено наскоро изследване показват, че силното хъркане и сънната апнея могат да бъдат причина за когнитивен упадък в зряла възраст или загуба на памет.

Състоянието на сънна апнея представлява тежко разстройство на съня, при което се появяват и нарушения на дишането. Хората, които страдат, не осъзнават сложността на проблема или дори не разбират за появата му.

Ако не се започне лечение, хората спират да дишат в съня си, понякога стотици пъти за една нощ, което пречи на мозъка да си набави необходимото количество кислород. Сънната апнея се разделя на обструктивна и централна.

Обструктивната сънна апнея е по-често срещана. Тя се получава при запушени въздухоносни пътища, когато меките тъкани в задната част на гърлото са отпуснати. Причина за появата на централната сънна апнея е, че мозъкът „забравя“ да подаде сигнал за съкращение на дихателната мускулатура.

Съществуват някои фактори, които повишават риска от поява на сънната апнея като повишено тегло, преминаване на 40-годишна възраст или генетична предразположеност - в случаите, ако заболяването засяга друг член от семейството или близък кръвен роднина.

Хората, които страдат от дихателни проблеми, докато спят, са диагностицирани с леки когнитивни увреждания (MCI).

Ако лечението започне навреме, опасността от когнитивни увреждания 10 години по-късно значително намалява. Неправилното дишане по време на сън е проблем за много възрастни хора. Според статистиката този проблем засяга 26 на сто от жените и 52 на сто от мъжете.

Проучването показва, че хората, които не са запознати с последиците от проблема и не започнат лечение навреме, са изложени на риск от ранни когнитивни увреждания.

В повечето случаи хъркането не представлява проблем, но понякога може да бъде признак за сериозно заболяване.

Учени от университета в Саскачеван провеждат експеримент, в който взимат участие 124 души. Те трябва да отговорят на следните въпроси:

- Случвало ли ви се е докато спите, партньорът ви да ви смушква с лакътя, защото хъркате?

- Случвало ли ви се е докато спите, партньорът ви да ви смушква с лакътя, защото сте спрели да дишате?

От резултатите от изследването става ясно, че хората, които са отговорили положително на единия или на двата въпроса, са изложени на по-висок риск от повишен индекс на сънната апнея. Учените смятат, че тестът„лакът“, има потенциал да предскаже появата на сънна апнея.

Как да разберете дали трябва да си направите тест за сънна апнея?

Освен че може да спрете да дишате внезапно през нощта, сънната апнея може да доведе до високо кръвно при жените. Според статистиката, 80% от хората, които страдат от това заболяване не знаят за проблема. Може да спите в продължение на 7-8 часа и да усетите липса на енергия или чувство на умора, след като се събудите.

Последиците от сънната апнея могат да бъдат загуба на памет, неспособност за концентрация, сутрешно главоболие или сухота и болки в гърлото.