Всяка бъдеща майка знае, че трябва да спре цигарите. Още един повод вредният навик да бъде изкоренен при бременност са резултатите от изследване на доктор Татяна Андерсън, което обхваща данните за 20 милиона раждания от 2007 г. до 2011 г.

През този период около 19 000 деца умират от Синдрома на внезапна детска смърт.

Изследователите изясняват, че само една цигара дневно увеличавала рис от синдрома на бебешката смърт с 2 пъти. Има се предвид гибел на наглед здраво бебе на възраст до 1 година от спиране на дишането.

Внезапна детска смърт и вредни навици при бременност

Смъртта не се предшества от никакви заболявания и характерни симптоми

Сред възможните рискови фактори са спане по корем, твърде мека кошара, прекомерно повиване, използване на меко обемно спално бельо.

Авторите установяват, че намаляване към третия триместър на количеството изпушени цигари способствало за спад и на риска от развитие на внезапна детска смърт с 12%. А при пълно справяне с вредния навик се постигало 23% понижение.

Учените отбелязват, че опасност за живота представлява и една изпушена цигара дневно.

Пушенето може неблагоприятно да повлияе на развитието на главния мозък и на дихателната система на детето, а също може да предизвика преждевременно раждане.

Електронните цигари не са здравословна алтернатива и затова е препоръчително да не ги използваме като заместител.

Цигарите повишават риска от рак на кръвта при бебето

В развитието на ембриона се намесва токсичният никотин, който влияе на формирането на костния мозък. В организма на бебето се образуват непълноценни клетки, които не могат окончателно да съзреят.

Протича верижна реакция, в която здравите клетки започват да се заместват от болни. За да спасят такова дете, след раждането лекарите пресаждат костен мозък.

Но поради недостиг на донорски материал животът на детето невинаги може да бъде спасен.

Нарушава се кръвообращението в плацентата

Редовното постъпване на никотин в организма на бременната предизвиква спазъм на кръвоносните съдове на матката. Започва химичен процес – въглеродният оксид, който вдишва жената с цигарата, встъпва в реакция с хемоглобина.

Резултатът от това съединение е карбоксихемоглобин, който за разлика от хемоглобина не може да пренася кислород по кръвоносните съдове, и бебето изпитва недостиг.