Испански лекари от болница в Аликанте, Югоизточна Испания, област Валенсия, съобщават за необичаен случай на анафилактичен шок, който се развива в резултат на поглъщане на сперма.

Семенна течност, антибиотици и алергична реакция

В болница постъпва 31-годишна жена в състояние на анафилактичен шок. След като пристъпът бил ликвидиран, лекарите успяват да изяснят какво точно е предизвикало тази мощна и опасна за живота алергична реакция.

Изключват рядката алергия към сперма, като жената твърдяла, че никога нищо подобно при полови контакти не се е случвало с нея.

Жената съобщила, че има алергия към пеницилин, но уверявала, че не приемала антибиотици през този ден.

Накрая се оказва, че антибиотик приел, 4 часа преди интимния контакт, нейният интимен партньор – 32-годишен мъж, който лекувал ушна инфекция.

Става въпрос за амоксициклин – препарат от групата на пеницилините. Активната му съставка успява да попадне в спермата и става причина за анафилактичен шок при жената, погълнала сперма по време на полов акт.

Лекарите подчертават, че това е първият регистриран случай, и можеше да завърши трагично, ако не беше своевременната медицинска помощ.

Случаите на развитие на алергична реакция след целувка на алергичен с човек, приемащ антибиотици, вече са известни.

Досега не са описвани случаи на предаване на лекарство-алерген чрез семенна течност. 

При алергия следва да се отчита вероятността от развитие на тежък алергичен шок, а при прием на потенциални алергени следва да се използват презервативи.

За кого е противопоказен пеницилина

В настоящия случай от Испания явно става въпрос за класическа алергия към пеницилин, от каквато страдат в една или друга форма приблизително 2-8% от хората, приемащи този антибиотик.

Тази алергия е характерна за възраст от 20 до 50 години, в която възрастова група попада и испанката, погълнала семенната течност с антибиок на своя партньор. Пеницилинът се смята за най-алергенен сред всички антибиотици.

При анамнеза за тежки алергични реакции, лекарите предпочитат да заменят лекарствения препарат с по-малко алергенни антибиотици като тетрациклини, макролиди и аминогликозиди.

Ако лекарят на испанеца знаеше какво ще се случи с неговата приятелка, най-малкото щеше да му препоръча да се въздържа от интимни ласки до края на антибиотичния курс.