От оперативния щаб обявиха, че потвърдените случаи за днес са 16, като общо от началото на епидемията у нас стават 218.

Стара Загора в плен на коронавируса, 2-ма заразени в града на липите

Стара Загора падна под напора на вируса, като в града на липите вече има 2 потвърдени случаи на зараза. Малко по-късно кметът на община Стара Загора опроверга информацията, че в града има заразени, става въпрос за населено място в област Стара Загора.

От Плевен днес има още една положителна проба, като общият брой на заразените в града, стават 6. В Пазарджик са потвърдени още 4 нови случаи и вече са 7 болните от COVID-19 в града.

В Добрич е установен още един заразен с коронавирус и вече болните са, колкото във Плевен – 7, във Варна също е потвърден нов случай и така общият брой от началото на епидемията е 11.

От последните изследвани проби в референтните лаборатории са потвърдени 7 нови и в София. Това най-вероятно няма да са последните новозаразени за деня, тъй като в лабораториите се обработват и още нови проби.

Съмнения за нов случай на COVID-19 в Пирогов

От заразените вече 218 с коронавирус у нас, 11 са медици. В УМБАЛСМ Пирогов има съмнения за коронавирус при мъж, който е в тежко състояние.

От оперативния щаб разкриха, че във ВМА е прието цяло семейство с коронавирус – двете деца, както и мъжът са с положителни проби, само майката е в по-тежко състояние с двустранна пневмония. Заразена е и сестрата на майката.

От оперативния щаб още веднъж посочиха, че няма надеждни бързи тестове, макар и противното да бъде заявено от обявения днес Медицински съвет, който ще е помощен орган към Министерския съвет.

Медицински съвет с 14 експерти бе обявен днес

Стана ясно и, че в създадения нов помощен орган повечето специалисти са от болница Токуда, където не се лекуват болни с усложнен COVID-19.

Медицинският съвет, който се състои от 14 експерти, е подбран изцяло от неговия председател, премиерът само е подписал само заповедта за създаването му.

Медицинският съвет е помощен орган, тъй като всеки професор, всеки учен и лекар си е сам за себе си, всеки мисли, че неговото мнение е най-правилно. И за да няма критики през медиите, затова се създават и този нов орган.

Според изявление на премиера, предшестващо брифинга на оперативния щаб, стана ясно, че са водени разговори с израелския премиер, който е заявил, че бързи тестове за коронавирус няма, които да са надеждни, няма разработени. Такива може би ще бъдат създадени до 2-3 месеца.

Нито един учен и медицински специалист не може да гарантира правилността на бързите тестове, затова и те не се прилагат такава масово. И съответно няма смисъл да се разходват обществени средства.

Масови тестове за коронавирус предлагат от Медицинския съвет

Идеята на Медицинския съвет е да се направят масови тестове, които да обхванат повече от 20% от населението на страната.

Премиерът обаче заяви, че ще се довери на Европейската комисия и на експертите от ЕС, които предстои да организират обществена поръчка за закупуването на такива тестове.

Според него те ще закупят най-доброто, което се предлага към момента. От тази обществена поръчка, както стана ясно от изявление на премиера, очакваме доставка на 1 млн. теста. И призова да престане това изпитване кой знае повече между Оперативния щаб и Медицинския съвет.

Към момента цялата световна индустрия се преструктурира. Може да се очаква, че съвсем скоро, в рамките на 7-8 седмици, производителите на авточасти и на автомобили, да започнат да произвеждат апарати за командно дишане.

По повод отлагането на олимпиадата премиерът посочи, че това е прецедент, който се прави за първи път в мирно време.

Напрежение в Плевенско, 647 под карантина в Бургаско

Притесненията на местните в плевенско село, нараснаха, след като 200 души, са се завърнали от чужбина, и според предварителната информация, те или не са поставени под карантина или не възнамеряват да я спазват.

В Пловдив военните създадоха полева болница само за 6 часа в най-новата спортна зала в града – Колодрума.

В Бургас разширяват капацитета на вече съществуващата референтна лаборатория, като ще има възможност да се правят антигенни тестове, които са бързи с достатъчно високо ниво на достоверност, както и с антитела, които не са толкова надеждни и не са пуснати за широка употреба.

Според кмета на община Бургас са необходими лекари не само на първия фронт, но и лабораторни специалисти, които имат възможността да работят, микробиолози, биолози, вирусолози и генетици, висококвалифициран персонал.

Под карантина в морския град са 647 според последната информация, разпространена в социалните мрежи.

От Института по метрология на БАН дадоха разяснения до колко са надеждни предпазните маски – ff1 филтрират 50% от въздуха, който вдишваме, ff2 – 90%, ff3, които са с клапи – 98%.