На фона опасността от ново нарастване на заболеваемостта от коронавирус в Китай дойде и новината за регистриран смъртен случай от хантавирус.

Мъж пътувал с обществения транспорт на връщане от работа е починал внезапно. Направените по-късно проби дават положителен резултат за хантавирус.

Хантавирусът – дали няма да е новият коронавирус

В автобуса са пътували още над 30 души и всички те предстои да бъдат изследвани.

Хантавирусите се разпространяват от гризачи, но могат да предизвикат хантавирусен белодробен синдром.

Вирусът не се разпространява от човек на човек, но болен гризач чрез кръв, урина и изпражнения, може да заразява и хора при контакт.

Възможно е обаче да стане както и с коронавируса – кръстосана мутация, която да доведе до бързото му разпространение и сред хора.

Последната епидемия от хантавируси е в Аржентина през 2018 г.

Последният по-мащабен епидемичен взрив на хантавирусна инфекция и свързаното с нея усложнение – хантавирусен белодробен синдром, е регистриран в Аржентина в края на 2018 г.

На 19 декември 2018 г. здравното министерство на Аржентина издава предупреждение във връзка с рязкото нарастване на случаите на хантавирусен белодробен синдром /ХБС/ в градче в южната част на Аржентина, областта Патагония.

За периода от 28 октомври 2018 г. до 20 януари 2019 г. са регистрирани общо 29 случаи, които са лабораторно потвърдени, на хантавирусен белодробен синдром, сред които 11 смъртни. Това показва смъртност от над 40%.

Градчето, в което избухва епидемията, с население от около 2000 души или повече от 1% се заразяват.

Нулевият пациент преди появата на симптомите на 2 ноември се излага на хантавирусите в естествената им среда, а на следващия ден отива на приятелско събиране.

При 6 души, присъствали на това събиране, първите симптоми се появяват около 20-27 ноември.

При други 17, които са епидемиологично свързани с тези, признаците се появяват в периода от 20 до 27 ноември.

Инкубационният период варира от 8 дни до близо месец, като повече от половината, развили синдрома са жени – 59%.

През периода 2013-2018 г. в Аржентина периодично избухват епидемии от хантавирусни инфекции, а леталността надхвърля 18%, а в южните провинции на страната наближава 40%.

В Чили също са регистрирани случаи на болестта, през 2018 г. са 8, 2 от тях с летален изход. Не е ясно какво ще се случи в Китай дали вируса няма да мутира и да започне да се разпространява бързо.