Проучване посочва, че необвързващият секс може да доведе до симптоми на депресия и тревожност.

Няколко изследвания съобщават, че живеещите в 21 век правят необвързващ секс повече, отколкото предишните поколения. Докато това само по себе си не е най-лошото нещо, причината за него може да е по-тревожна.

Според ново изследване в Journal of Sex Research да правите необвързващ секс може да означава, че страдате от тревожност и депресия. Учените все още не са открили кой е първоизточникът – депресията или сексът – но има ясна връзка между тях.

Това обаче звучи изненадващо, защото съществуват други проучвания, които твърдят, че повече секс се равнява на повече щастие. Има дори едно скандинавско изследване, което казва, че, ако увеличите секса от един път месечно на един път в седмицата, това ще е еквивалентно на вземане на голям бонус. И тук идва въпросът – как може сексът да е причина или да е свързан с противоположния ефект?

В проучването са включени 3 907 хетеросексуални студенти на възраст от 18 до 25 години от около 30 учебни заведения в Съединените щати. Това е единственото изследване с толкова голям брой участници, провеждано в тази област. На тях директно им е бил задаван въпросът дали наскоро са били ангажирани сексуално с човек, когото познават по-малко от седмица. От изследвана група 11% отговарят, че са правили това предишния месец, като мнозинството от тях са мъже. По време на проучването се пита също за физическото здраве и нивата на стрес на учащите.

Ръководителят на проучването, д-р Мелина М. Берсамин от Калифорнийския държавен университет, Сакраменто, казва следното относно резултатите:  „Резултатите показват, че сред хетеросексуалните студенти, необвързващият секс е негативно свързан с доброто състояние и позитивно свързан с психологическия дистрес.” Може би, ако изследването разглеждаше по-разнообразна група (т.е. не студенти), случаят щеше да е по-различен. Но все пак то хвърля достатъчно светлина върху това как младежите от тази възраст реагират на подобна напрегната среда.

Студентите са събрани и преминават заедно през толкова много социални ситуации по време на университетския живот. Затова не е чудно, че се чувстват по-склонни да имат необвързваща връзка с някого, особено ако техните връстници правят същото. В университета през голяма част от ежедневието младежите опитват да се впишат – понякога това включва присъединяване в някакъв клуб, а друг път – да се сприятелите с определено момче на партито, само защото приятели ви карат да го направите.

Изследването хвърля поглед върху ролята, която джендър играе във връзката между менталното здраве и необвързващия секс. Докато предишни изследвания намират повече връзка между депресията и необвързващия секс при жените отколкото при мъжете, това проучване не отчита различия между половете в своите данни. Това е напълно логично, защото полетата на джендър изследванията значително се разшириха през последните години.

В крайна сметка проучването не дава окончателен отговор дали необвързващият секс причинява депресия и тревожност или обратното. На тази възраст има изключително много напрежение на толкова много нива, затова не е изненадващо, че това поколение се обръща към секса, за да се справи със стреса или просто се чувстват длъжни да го направят, защото именно това очаква светът от тях.