В горещите летни нощи сънят често се превръща в изпитание, ако в спалнята няма климатик.

Сутринта се чувстваме уморени, усеща се липса на сили и енергия. Непълноценният сън не позволява на организма да си отпочине, възниква раздразнение и е възможно да се създадат предпоставки за развитие на някои заболявания.

Как да спим пълноценно при липса на климатик

1.Спално бельо от правилната тъкан

Полиестер, сатен и коприна – това са тъкани за зимното спално бельо. Материалът не диша и създава парников ефект. За спане при горещо време помагат летните тъкани, които пропускат въздух, това са например, памук и лен.

Учените провеждат редица експерименти и стигат до заключението, че на много гениални хора ги обединява една обща черта – спят малко, и въпреки това се чувстват бодри и отпочинали.

Според изследователите нарушенията на съня са обратната страна на гениалността.

2.Спете с дрехи

В стаята може да е горещо, но трябва да се спи в леки дрехи. Те ще поемат потта, благодарение на което тяло ще остане сухо и няма да ни тревожи неприятният лепкав слой, който предизвиква силен дискомфорт, докато спим.

Най-подходяща е пижамата от памук, която трябва да е свободна и да не сковава движенията.

Изследванията показват, че храненето влияе на качеството на съня. Белтъчните храни правят съня по-дълбок, а голямото количество въглехидрати може да стане причина за безсъние.

3.Използвайте крем за тяло с ментол

Средствата за тяло с ментол освежават и охлаждат тялото. След вечерния душ нанесете крем или мляко с ментол. Известно време ще се запази усещането за свежест и прохлада – това е, което е необходимо, за да заспим комфортно в жегата.

Използвайте средства с лека консистенция – те бързо попиват и не образуват лепкав слой на кожата.

Според проучванията редовният сън през деня намалява вероятността от развитие на болести на сърцето и на кръвоносните съдове.

4.Не яжте месо вечер

След ядене на месо тялото образува много топлина. На организма му става по-трудно да се бори с жегата.

Затова при силна жега във втората половина на деня по-добре да се откажем от месните ястия и да предпочетем леките зеленчукови закуски. За вечеря можем да похапнем малко риба.

2 часа преди сън не трябва ядем нищо, за да не натоварваме организма.

Ако 12 нощи подред спим по 4 часа, то състоянието ще е като при опиянение. Наблюдава се объркване на съзнанието, неясно говорене и се влошава паметта.

5.Охладете леглото

Ако в стаята не разполагате с климатик, на помощ може да ви дойде хладилната камера. Чаршафът и калъфката завийте в целофан и сложете в камерата.

Оставете ги за известно време, за да може спалното бельо добре да се охлади. Ако се завивате с чаршаф, то и него можете да се сложите в хладилната камера.

Приятна прохлада ще започне да освежава тялото. Да се легне на такова спално бельо, е много приятно, това способства за по-пълноценен сън.

В допълнение

Известно е, че феноменът дежа вю възниква по време на сънища. Човек не ги помни, но ниво на подсъзнание те остават. Случва се подсъзнателно „програмиране” на сънищата извън събитията.

6.Вода преди сън

В горещите летни нощи тялото силно се поти. За да се избегне обезводняване сутрин, 30 минути преди сън трябва да се изпие чаша хладка вода.

Ако през нощта ни се припие вода не трябва да търпим. Няколко глътки вода ще помогнат за възстановяване на водния баланс.

За хъркането

Италиански учени стигат до заключението, че постоянното хъркане води до изменения в мозъка и може да стане причина за изменение на умствените способности.

7.Вземете си душ

Водата помага за измиване не само на потта и на мръсотията, но и отстранява умората, която се е натрупала през деня. Преди лягане си вземете душ – тялото известно време ще усеща прохлада.

Започнете с по-гореща вода, за да се отпусне организма. Постепенно увеличавайте студената вода, така че да се понижи нейната температура и завършете процедурата с хладно обливане.

След такъв душ ще ви е по-лесно да заспите в жегата, а сънят ви ще стане много по-пълноценен.

По време на силна преумора или продължителна стресова ситуация може да изпаднем в краткотраен сън за части от секундата до 30 секунди. Това състояние е особено опасно при шофиране.

Внезапно препятствие на пътя или завой могат да ни създадат доста сериозни проблеми.

8.Овлажняване на въздуха

Жегата през деня прави въздуха сух, и през нощта е много некомфортно да се спи. За да бъде сънят пълноценен и наистина да ни помогне да възстановим, въздухът трябва да се овлажнява.

С тази задача отлично се справя овлажнител за въздуха.

Ако нямаме такъв, на помощ ще ни дойде леген с вода, или можем да поставим из дома няколко съда с вода на различни места.

В допълнение за сънищата, ще споменем, че 5 минути след събуждането се забравят 50% от сънищата, а след 10 минути около 90%. Затова и на много от нас ни се струва, че нямат сънища.

9.Избирайте качествен матрак

Матраците с ниско качество акумулират топлината, която образува тялото, което води до прегряване и влошаване на качеството на съня.

Избирайте матраци, които добре се вентилират. Много съвременни изделия имат 2 страни – лятна и зимна.

На лятната страна е по-комфортно да се спи в жегата, защото въздухът може да циркулира и го няма парниковия ефект.

Ако пространството позволява матракът може да се сложи на земята, където идва много по-хладен въздух.

Задължително стаята трябва да се проветрява преди лягане, за да не застоява въздухът. За да бъде пълноценен сънят е необходимо температурата в спалнята да е в рамките на 21-23 градуса.

В горещите нощи, дори и вентилаторът не спасение, тъй като само разкарва горещият въздух. В такъв случай пред него е добре да се сложи съд с лед.

Преди сън, вместо душ, може да се направи баня на краката, и те да се подържат във вода за 7-10 минути.