Изпражненията на човек са източник на много ценна информация за неговото здраве. Учени от Университета на Станфорд разработиха умна тоалетна, която може да открива отклоненията в нормата при урината и изпражненията.

Диагностична тоалетна – разкрива много важни здравни показатели

Идеята за диагностична тоалетна и умна тоалетна хартия вече е представяна в контекста на изучаването на микробиома на червата.

Изучаването на отпадните води дава много информация за това от какво боледуват хората на определени територии и какви лекарства приемат.

Неотдавна учените предложиха да се проследи по отпадните води заболеваемостта от COVID-19.

В изследването на новата умна тоалетна са взели участие 21 души. Авторът на новата разработка съобщава, че се е занимавал с този проект над 15 години, и първоначално неговите колеги се присмивали над идеите му.

Новата технология може да се монтира на старите тоалетни. В комплекта влиза камера, която е необходима за получаване на информация за консистенцията на изпражненията и за скоростта на урината.

За химическия анализ на урината приспособлението съдържа аналитични ленти, те могат да установят 10 биомаркера на различни заболявания, сред които рак на пикочния мехур и бъбречна недостатъчност.

Тестовете на умната тоалетна продължават няколко месеца. Учените разполагат с подробна информация за здравословното състояние на участниците в изследването и съпоставят данните с показанията на прибора.

Мобилно приложения предава данните на лекуващия лекар

В бъдеще учените желаят тяхната разработка да може да се използва с мобилно приложение, което при необходимост да предава информация на лекуващия лекар.

Умната тоалетна ще може да предотвратява развитието на опасни състояния, тъй като и минимални отклонения ще могат да се хванат навреме, особено когато става въпрос за хронични заболявания.

Чрез умната тоалетна ще може да се проследява как се усвояват и лекарствата, как въздейства лечението.

Ще бъдат събирани данни, които ще могат да се ползват впоследствие за редица изследвания.

Информацията, която може да бъде получена при изследване на обратните води в едно домакинство, също е изключително ценна, но когато трябва да се проследи здравето на даден човек по-добър начин от умна тоалетна няма.