Експериментална универсална ваксина против грип показва, че е безопасна в изпитвания на малка група хора.

Ваксината дава на участниците антитела против широк спектър от вируси не по-малко от 6 месеца.

Само една ваксина против грип, няма да се прави нова, но кога

Днес най-добрата профилактика на сезонния грип е ежегодна ваксинация. Вирусът често мутира, затова е необходимо разработването на нова ваксина всяка година.

За това срещу какви щамове трябва да действа ваксината, ежегодно съобщава Световната здравна организация. За съжаление, тези прогнози невинаги са напълно точни.

Освен това на производителите им е трудно да успеят да произведат необходимата ваксина.

Новата експериментална ваксина FLU-v е синтетична, която не изисква ежегодна корекция и може да бъде ефективна всяка година.

В изпитванията осигурява имунитет срещу грипни вируси тип А и В участниците в изследването е не по-малко от 6 месеца.

В това изследване учените определяли само лабораторни показатели на имунитета против грипния вирус.

Може ли ваксинацията да ни защити от самата болест, ще стане на следващата фаза на изследването.

В него участват учените сравняват ефективността на една или 2 дози ваксини. За тази цел 175 души в добро здраве на зряла възраст са разпределени в 2 групи, участниците в които преминават ваксинация в различен режим.

Имунитетът срещу грип се запазва до 6 месеца с новата ваксина

При тези, които получават една доза от новата усилена ваксина, антителата срещу вируса се запазват 6 месеца.

Ефективността на ваксината за профилактика на грип ще бъде оценена при следващата фаза на изследването. А кога ще може да се пусне в продажба и съответно да се използва, не се посочва в доклада, който е публикуван в рецензирано медицинско издание.

Докато очакваме универсална грипна ваксина, в някои области бе взето решение за удължаване на грипната ваканция до 16 март.

Акцентът сега е коронавирусът, който щурмува Европа, дори доскорошният бастион Турция падна в негов плен, като бе потвърден 1 случай през изминалото денонощие.

Усилията на здравни власти и правителства в цяла Европа, а и по света, са насочени към борбата с разпространението му, поради потенциалната опасност от развитие на сериозни усложнения, на каквито сме свидетели и у нас при последните 2 регистрирани случаи.