Кожата е най-големият орган на човешкото тяло, който изпълнява множество функции. Псориазисът води до различни нарушения в нейните слоеве, а също и неблагоприятно се отразява на функцията на вътрешните органи.

В някои случаи това заболяване протича в особено тежки форми, които представляват сериозна заплаха за здравето и дори за живота.

Понякога рискът от усложнения на псориазис нараства, вследствие на правилно лечение.

Какви са усложненията на псориазис

Сред усложненията на автоимунното кожно заболяване са:

 • Псориатична еритродермия;
 • Генерализиран пустулозен псориазис;
 • Псориатичен артрит;

Понякога псориазисът способства за възникване на нарушения във функционирането на вътрешните органи, става причина за развитие на ендокринни заболявания, на сърцето и на кръвоносните съдове.

Правилното лечение намалява риска от развитие на подобни здравословни проблеми.

Псориатична еритродермия – симптоми на опасната болест

Псориатичната еритродермия се разглежда като много тежка и опасна за живота разновидност на псориазиса.

За това заболяване е характерно незабавно разпространение на патологичния процес, което налага незабавна лекарска намеса.

Псориатичната еритродермия може да се развие при прогресиране на продължително съществуващ псориазис. Случва се да възниква и първично и да представлява тежка форма на дебют на това кожно заболяване.

Заболяването е системно и свързано с автоимунни нарушения. Развитието на псориатичната еритродермия се съпровожда с:

 • Зачервяване на кожата, което се разпространява из цялото тяло и то се покрива с множество лющещи се плаки. При отделяне на люспите под тях могат да се наблюдават кървящи участъци.
 • Силен сърбеж и парене на кожата.
 • Влошаване на общото състояние, съществено повишаване на температурата, втрисане, изчезване на апетита, слабост и пр.
 • Увеличаване на лимфните възли.
 • Косопад, разрушаване на ноктите.
 • Обилно изпотяване.

Елементите на обривите могат да обхванат цялата кожа и да се формират корички . Обривът с течение на времето може да се разпространи към лигавиците.

Има риск от развитие на отоци, сърдечна недостатъчност, различни инфекциозни заболявания и нарушения на терморегулацията.

При поява на признаци на псориатична еритродермия е показна хоспитализация и провеждане на комплексна терапия.

Болестта може да доведе до инвалидност и дори до летален изход.

Генерализиран пустулозен псориазис

Това не е много разпространено заболяване и се развива, когато не се провежда правилно лечение на по-лека форма на автоимунното кожно заболяване.

Генерализираният пустулозен псориазис се смята за доста тежка форма на болестта, и често налага хоспитализация. За него е характерно:

 • Остро начало с значително повишение на температурата, треска и втрисане.
 • Внезапното възникване на ярко червен участък на кожата. Това петно изглежда горещ на допир и предизвиква забележимо парене.
 • Поява на засегнат участък на малки мехурчета със светло прозрачно съдържимо. Доста бързо те помътняват.
 • Сливането на елементите на обрива в огнище. На този етап мехурчетата започват да се пукат, да изсъхват и формират корички.
 • Увеличаване на размерите на засегнатите участъци.
 • Формиране на ярка възпалителна вена по края на петната.
 • Удебеляване и деформация на нокътните пластини. Прогресиране на заболяването се съпровожда с пожълтяване на ноктите, те започват да се разрушават.

Понякога бързо разпространяващия се генерализиран пустулозен псориазис води до летален изход. Въпреки това в повечето случаи лекарите успяват да потиснат прогресирането на патологичния процес и да постигнат продължителна ремисия.

Псориатичен артрит

Това заболяване се развива, ако псориазисът води до възпалително увреждане на ставите. Доста разпространено усложнение, то се развива при 5-7% от хората с псориазис.

Съществуват няколко възможни варианта на развитие на болестта. Възможно е да започне постепенно – с обща слабост и умерена болезненост в мускулите и ставите. ;

Понякога патологичните процеси стартират внезапно – със силна болка, оток на засегнатите стави и на ограничаване на подвижността.

Най-често псориатичният артрит засяга коленните и раменните стави.

Псориатичният артрит се характеризира с хронично протичане и може да доведе до инвалидност. Но благодарение на напредналата медицина и квалифицираните лекари може да се постигне трайна ремисия и забавяне на темповете на прогресиране на болестта.