Днес, когато изкуствените заместители на захар са напълно дискредитирани, а броят на болните от диабет само се увеличава, става все по-актуален въпросът как да се яде сладко без вреда за организма.

Тагатоза – натуралният подсладител спасение от диабет

Този въпрос няма отговор, но учените не се примиряват с безизходицата. Затова специалисти от Университета Илинойс започнали да търсят алтернативи и в резултат започнали да търсят алтернативи и в резултат намерили още по-добро, и най-важното просто решение на проблема.

Вместо захароза те предложили използване на тагатоза, която е натурален подсладител, който по вкус и текстура на практика е идентичен на трапезната захар.

Тагатозата съдържа почти наполовина по-малко калории от захарозата. Освен това тагатозата не повишава нивата на глюкоза в кръвта толкова силно, колкото захароза или фруктоза, а също има и определен пробиотичен ефект.

Фруктоза, захароза и тагатоза – гликемичен индекс

Гликемичният индекс на тагатозата е равен на 3, много по-нисък, от на захарозата – 68 и на фруктозата - 24. Очевидно тагатозата е с по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 и други заболявания, свързани с бързо и често повишаване на нивата на глюкоза в кръвта.

Защо тогава до сега ядем захароза, а не тагатоза? Виновен за това е не таен заговор против народа. Просто заради трудностите при производството, този подсладител е с много висока цена и не е изгодно да се продава.

С този проблем се заемат и учените. Изследователите разработили генетично модифициран щам дрожди, който произвежда от тагатоза от лактоза в големи количества.

Още едно предимство е, че в качеството си на продукт с лактоза дрождите могат да използват от суроватката.

Последната е страничен продукт от процесите на производство на сирене и кисело мляко и е проблем нейната утилизация. У нас се прави извара, но няма толкова голяма търсене, че остатъчното количество от производството на сирене и кисело мляко да бъде използвано за извара.

Така процесът на производство на тагатоза може да се използва за справяне с проблема с останалата суроватка, която в противен случай би била изхвърлена.