Животът сред природата, обратно, забавя репродуктивното стареене.

Резултатите от проведено наскоро проучване от учени от различни университетски центрове в Европа бяха публикувани в списание Международна околна среда.

Повече зеленина около дома и менопаузата идва по-късно

Изследователите начело с професор от Бергенския университет – Норвегия провеждат анализ на данните, които касаят почти 2000 жени от Испания, Франция, Германия, Белгия, Великобритания, Швеция, Естония, Исландия и Норвегия.

Снемането на данните за здравословното състояние на тези дами започва през 1990 г. и продължава повече от 20 години.

Учените също използвали спътникови снимки, за да дадат на всяка участничка точки, в съответствие с това колко зелени насаждения има около дома, в който живее.

Тези точки били съпоставени с възрастта, в която при всяка от участничките започва менопаузата.

Оказва се, че средната възраст на настъпване на менопаузата зависи от състоянието на околната среда, в която живее жената.

Жените, около чиито домове имало максимално количество зелени насаждения, достигали до менопауза средно на 51 години и седем месеца.

При дамите, които живеели в градовете, с минимално количество дървета и зеленина около домовете, менструацията се преустановявала средно с почти 1,5 години по-рано, на 50 години и 3 месеца.

Високите нива на стрес в големия град, причина за менопауза

Професорът от Норвежския университет и неговите колеги смятат, че по-ранното настъпване на менопауза при жените в градовете е свързано по-скоро не със замърсяването на въздуха, който те дишат, а с високите нива на стрес.

Хроничният стрес води до повишаване нивата на кортизол, докато при жените, живущи в селска местност, нивата на кортизола обикновена са понижени.

Ниските нива на кортизол обикновено са свързани с повишаване на нивата на женския полов хормон, което води до удължаване на репродуктивния период. Животът сред природата намалява и риска от депресия, наличието на която способства за ранно настъпване на менопауза.

Животът сред природата намалява риска от депресия, наличието на която способства за ранно настъпване на менопауза.

Забавянето на репродуктивното стареене е свързано с по-ниска вероятност от развитие на остеопороза след настъпване на менопауза, голяма продължителност на живота и понижен риск от смърт от сърдечно-съдово заболяване.