Как да се избавим от комплексите и да започнем живота си отново с пълни сили, на колкото и години да сме сега?

Дали си даваме сметка или не, но всеки от нас е психологически консултант. И когато на нас или нашите близки, приятели или познати възникват проблеми с членовете на семейството и с подчинените, ние си даваме един на друг съвети.

Какво всъщност е комплекс? Това е абсолютната убеденост на човека, че той е такъв, какъвто е и никога няма да може да „допадне“ на света. Откъде произхожда всичко това?

Най-често – от детството, от безкрайното извинете, от лошото отношение на родителите, които ругаят своето дете не дори за някакви постъпка, а за всякаква такава. Можем ли да се борим с комплексите или това е присъда за цял живот?

Психофилософията изхожда от това, че доживотни присъди няма, човек е способен вътрешно да се променя, но само ако го желае.

Желанието е основният двигател на живота на човека, поради тази причина първото нещо, което трябва да си изясним е дали действително желаем да се избавим от собствените комплекси или всъщност ни е удобно с тях да живеем или сме привикнали към тях?

И сами можем да се ориентираме в тази ситуация или с помощта на приятел. Най-важното е обаче да не лъжем нито себе, нито пък приятелите си.

Ако ни, да кажем, сме се осмелили да признаем, че е необходимо да разрешим някои свои здравословни проблеми, например, да отслабнем или да натрупаме мускулна маса, то тогава разбираме, че са необходими действия, които на свой ред изискват време.

Решаването на психологическите проблеми – да кажем, борбата със собствените комплекси налага същият подход. Тоест, ако вие сте решили да предприемете определени действия, които също изискват време.

Комплексите най-често се изразяват във вид на срам. На комплексирания човек постоянно, заради нещо му е неловко, на него му се струва, че през цялото време прави всичко не както трябва.

И все пак срамът е признак на това, че човек има съвест, което съвсем не е лошо качество. Но проблемът е в това, че комплексираният човек не е в състояние да разгърне потенциала, с който разполага.

Поради тази причина не си позволявайте да се срамувате несъзнателно. Постарайте се често със самите себе си или с околните да прецените – действително ли от постъпката, която се срамувате, или вие сте си го измислили?

Ако намерите време за такова обобщение и действително го направите, то много скоро ще се убедите – че вършите твърде малко постъпки, които да оказват негативно влияние върху нечий живот. Как сте решили, че сте лош човек?

Комплексираният човек най-често се бои от хората. Това е и напълно разбираемо – тъй като човек смята себе си за лош и носи на другите само тъга. Ако желаете да станете силен – тогава трябва да се занимавате с фитнес.

Ако действително желаете да се борите с комплексите си, е необходимо да се движите сред хора. Не избягвайте компаниите или „събранията“ на работата, а отидете там. Не се крийте от хората, а ходете при тях.

Бъдете готови за това, че понякога хората може и да не ви приемат. Нищо страшно! Тези, които се занимават с фитнес, винаги започват с малки килограми, но при редовни тренировки непременно водят до по-големи.