Това се отнася за тези, които страдат от метаболитни нарушения. Резултатите от пилотно изследване, проведено от учени от Калифорнийския университет, бяха наскоро публикувани.

По-малък прозорец за хранене предпазва от диабет

В изследването взели участие 19 души – 3 жени и 16 мъже, с метаболитен синдром и състояние на преддиабет.

Тази диагноза се поставя, когато се наблюдават най-малко 3 от следните нарушения: затлъстяване, повишено артериално налягане, високи нива на холестерол в кръвта, голяма обиколка на талията.

Това е индикатор за натрупване на мастна тъкан в коремната кухина, нарушение на толерантността към глюкоза.

Наличието на метаболитен синдром с 5 пъти повишава риска от развитие на диабет тип 2, а също и двойно от сърдечно-съдови заболявания през следващите 5 години.

Участниците в изследването били помолени за 12 седмици или 3 месеца да намалят времевия интервал, през който се хранят до 10 часа.

На участниците била дадена възможност да изберат кога точно да е този 10-часови прозорец за хранене. Например, в един ден участник можел да закусва рано и съответно да вечеря по-рано, а на следващия имал възможност да го измести – да закуси късно и да вечеря по-късно.

Участващите в изследването запазват обичайния дневен режим, не променят храните, с които се хранят, нито нивото на физическа активност.

С намаляване на прозореца за хранене, предпазването от диабет по-лесно

Благодарение на 14-часовия глад през денонощието, общият обем на приеманите калории се понижава с 9%, средно участниците губят 3% от своето тегло, особено в областта на талията, и спят по-добре.

При всички участници се наблюдават и други позитивни изменения, понижава се риска от преминаване на метаболитния синдром в диабет.

Отчита се спад на нивата на артериалното налягане и на холестерола в кръвта. Нормализирали се показателите на глюкоза в кръвта на гладно, както метаболизма.

Някои участници, дори намаляват дозите приемани препарати, а тези, на които лекарствата не помагали, започнали да усещат тяхната ефективност.

Това обаче са само предварителни резултати и затова учените планират да ги потвърдят в по-мащабно изследване.

Този сравнително лесен начин за подобряване на здравето – намаляване на интервала между закуска и вечеря, е много по-достъпен за повечето от нас от стандартните съвети за намаляване на калоричността на храненията, повече движение и преминаване на растителна диета.