Възможно е в месото да се съдържат много бактерии, провокатори на инфекции на пикочните пътища.

Резултатите от изследване, проведено от учени от няколко медицински и научни центрове на Тайван, бяха публикувани в рецензирано научно издание.

Повече зеленчуци – по-нисък риск от пикочни инфекции

Изследователите анализирали данни за почти 10 000 тайвански будисти мъже и жени, част от които спазват вегетарианска диета, а друга част – НЕ.

Информация за здравословното състояние и за храненето на тези хора е събирана в продължение на 10 години.

Анализът на събраната информация показва, че при вегетарианците рискът от инфекции на пикочните пътища е с 16% по-нисък, отколкото при тези, които ядат месо.

Така например, от повече от 3000 вегетарианци, участвали в изследването, инфекцията била открита при 217 от тях, а сред повече от 6500 „месоядни” – при 444 от тях.

Особено ярко защитният ефект на вегетарианската диета се проявява при жените, при които като цяло рискът от инфекции на пикочните пътища е значително по-висок, отколкото при мъжете.

Ешерихия коли може да се неутрализира с похапване на повече зеленчуци

Инфекциите на пикочните пътища обикновено се предизвикват от бактерията Ешерихия коли, която попада в пикочните пътища през пикочния канал.

Предходни изследвания показват, че месото, особено свинско и пилешко, са основен източник на патогенни щамове E.coli, които са провокатори на цистит и на други инфекции на пикочния мехур и на бъбреците.

Авторите на изследването предполагат, че рискът от бактериално заразяване при вегетарианците е по-нисък, тъй като те на практика няма контакт с месото.

Във вегетарианската храна освен това има много фибри, които забавят растежа на патогенните щамове ешерихия коли в червата.

Благоприятно се повлиява и бъбречната функция, което създава и по-добра локална защита на тъканите от вредното въздействие на патогенни бактерии. Така вероятността от колонизиране на тъканите на пикочните пътища е доста по-малка.

Затова препоръката е, дори и да предпочитаме да похапваме месо, то по-добре да го правим с гарнитура от зеленчуци, колкото повече, толкова по-малка е вероятността от цистит и от други инфекции на пикочните пътища.