Много пациенти с диабет тип 2 приемат витамини, като се надяват, че така бъбреците и сърцето няма да се увредят от високите нива на кръвна захар.

Изследователи от Вашингтонския университет решават да проверят колко ефективни са в това отношение добавките с витамин D.

Слънчевият витамин не пази бъбреците при диабет

Целта е да се изясни подобряват ли подобни препарати състоянието на бъбреците при възрастните с диабет.

Учените са подготвени както за положителен, така и за отрицателен резултат, приоритет е установяване на истината и даване на точен отговор на горния въпрос.

Предполага се, че добавките все пак са полезни, тъй като изследвания върху животни и лабораторни експерименти показват, че противовъзпалителните и другите свойства на витамин D, могат да предотвратят или да забавят прогресирането на увреждането на бъбреците при диабет. Но за хора предварителните данни не се потвърждават.

В рамките на общо национално изследване на витамин Д и омега-3, проведено в САЩ, изследователите правят анализ на бъбречната функция на повече от 1300 пациенти с диабет тип 2.

Участниците на случаен принцип са разпределени в 4 групи, като всеки от съответната група получава:

  • Витамин D и рибено масло;
  • Витамин D и плацебо;
  • Рибено масло и плацебо витамин D;
  • Плацебо на единия и на другия препарат.

За 5 години функцията на бъбреците при доброволците се понижава средно с 15%.

Изследователите установяват, че намаляването става независимо дали участниците приемат хранителни добавки или не.

Дори тандемът от препарати не оказва по-голямо влияние от двете хапчета плацебо.

При диабет бъбречната функция постепенно отслабва

Надеждите на изследователите са за положително влияние на двата препарата, но очевидно нито единият, нито другият постигат целта, за която се приемат.

Авторите отбелязват, че около 40% от диабетиците имат хронични бъбречни заболявания, и този проблем несъмнено трябва да се реши. Въпреки това е очевидно, че витамин D не е подходящ за това.

Изглежда най-доброто решение за предпазване на бъбреците е да се поддържат нормални нива на кръвната захар и да не се оставя безконтролното ѝ повишаване.