Премиерът днес свика Оперативния щаб, но за да се обсъждат нови ограничителни мерки, а за да получи информация за актуалната епидемиологична обстановка в страната и да бъдат обсъдени възможности за допълнително ресурсно подсигуряване на болниците и на медицинския персонал.

Всички PCR-и вече се плащат от НЗОК по нареждане на Борисов

Важно разпореждане на премиера бе всички PCR тестове да се заплащат от касата, както и да бъдат завишени стойностите на клиничните пътеки, за да могат да покриват изцяло разходите по лечението на съответния пациент, болен от COVID-19.

Така се слага край на подмятанията между здравното министерство, болниците и лекарския съюз относно това кога трябва да се плащат и по колко трябва да се плащат PCR-тестовете.

Цената на тестовете за коронавирус по метода на PCR при различните лаборатории е в порядъка на около 100-120 лв., а НЗОК покрива само 60 лв., останалата част се покрива от лечебните заведения, които трябва да прехвърлят средства от други дейности, а това съвсем не е приемливо.

Възможно е да се стигне до сериозно задлъжняване на лечебните заведения, които поемат заболелите от COVID-19 и провеждат терапия на най-тежките случаи.

Отпускат средства и за допълнително проследяване след излекуване

Премиерът изглежда се е вслушал в изявленията на известен български пулмолог, който в интервю заяви, че у нас не се проследяват излекуваните, тъй като НЗОК не покрива изобщо изследване на белите дробове.

След разпорежданията на Борисов има шанс това да се промени и касата плаща и за последващо изследване, както и да се реши проблемът с плащането на тестовете за COVID-19, като се избегнат различни тълкувания кога да се плаща и кога не PCR тест.

Също така следва да се организира и презапасяването с маски и защитни облекла на болниците, за да може да бъде посрещнат евентуалния поток от пациенти, макар и летният сезон и горещините, които налегнаха сега страната и ще са поне до края на тази седмица, няма да оставят вируса да се разпространява, а са пречка за развитие на сериозни белодробни усложнения.

Повод за различни тълкувания е дали това означава, че всеки който влиза в болница, без значение от симптоматиката, трябва да се тества безплатно за сметката на НЗОК.