Международен екип от учени от Испания, Австралия и Гърция стигна до заключението, че намаляването на мускулната маса с възрастта повишава риска от развитие на заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове при мъжете над 45 години.

Свалянето на килограми след 45 – пагубно за мъжете

С възрастта скелетните мускули започват да атрофират, и особено изразен е този процес при мъжете.

Според изчисления на учените, след 30 години мускулната маса намалява с 3-5% на всеки 10 години. Тази загуба може да бъде намалена до минимум, ако мъжът остане физически активен.

В противен случай дори незначителна на пръв поглед загуба на мускули може да доведе до неблагоприятни последствия.

В изследването взели участие 2020 мъже и жени – 50% мъже и 50% жени.

Наблюденията са с продължителност 10 години. Всички участници в проекта, към който се включват в него, били на възраст 45 години и повече, и никой от тях не страдал от болести на сърцето.

За 10 години наблюдения в групата били регистрирани 272 случаи на инсулт и микроинсулт, част от които довели до смъртта на човека.

Разчетите показват, че вероятността от инсулт при мъжете над 45 години е приблизително 4 пъти по-висока, отколкото при техните връстнички. Този факт учените обясняват със защитното действие на естрогените.

Мъжете с най-голям обем мускулна тъкан в началния етап на изследването били с 81% по-нисък риск от инфаркт и инсулт, отколкото участниците с минимум мускулна маса...

При вече възрастните, но мускулести доброволци рискът от развитие на хипертония, диабет и затлъстяване също бил по-нисък.

Намаляване на мускулна маса - вредно за мъжкото здраве

Авторите на изследването стигат до заключението, че предотвратяването на обусловеното от напредването на възрастта намаляване на мускулната маса, може да стане ефективно средство за профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

Препоръката, която може да се даде на мъжете над 45 години да не правят опити да свалят излишните килограми, а да се концентрират върху двигателната активност и трупането на мускулна маса.

Това може до известна степен да ги предпази от обусловените от половата принадлежност здравни рискове.